četvrtak , 19 maja 2022

Upoznajte Novicu iz Bratmilovca koji pravi najbolji ajvar u Srbiji

Novica Gorčić iz Bratmilovca godišnje proizvede oko 6 hiljada tegli domaćeg ajvara po tradicionalnoj recepturi, što je nedovoljna količina da bi se podmirilo tržište i izašlo u susret mnogobrojnim kupcima zainteresovanim za ovaj specijalitet leskovačkog kraja. Zbog toga će ovaj vredni domaćin proizvodnju paprike, koju je do sada obavljao na 30 ari zemlje, proširiti sa još dva plastenika. Porodica Gorčić proizvodnjom ajvara bavi se već 7-8 godina.

U početku su proizvodili manje količine ovog poznatog leskovačkog brenda, a kako je broj kupaca rastao, oni su povećavali količinu. Da je reč o proizvodu vrhunskog kvaliteta govori i prva nagrada koju je Gorčić, inače član Udruženja „Leskovački domaći ajvar“, osvojio na poslednjem sajmu Etno hrane i pića u Beogradu, kao i nagrada Regionalne privredne komore Leskovac.

“Ove godine smo stigli do 6 hiljada, a za novu sezonu planiram i 10 hiljada tegli ajvara, jer sam dobio ponude da svoj proizvod izvezem van granica naše zemlje, kaže Novica Gorčić.

Do sada sam ajvar plasirao širom Srbije, po etno restoranima i prodavnicama. Od količine koje smo prošle godine proizveli sve je vrlo brzo otišlo, a ostalo je nešto malo za prezentaciju na sajmovima. Dobijao sam ponude i za otkup 100 hiljada tegli ajvara, što nije izvodljivo, jer je naša proizvodnja ograničena i ne želim da dobijem kvantitet na uštrb kvaliteta, kaže ovaj vredni proizvođač.

Ajvar se priprema od kurtovke, kvalitetne sorte paprike koja je ponikla sa našeg područja i koja je najslađa i sa najviše suve materije za dobijanje najukusnijeg specijaliteta po originalnoj recepturi.

Pored ajvara, porodica Gorčić proizvodi ljutenicu i druge specijalitete od paprike: peglanu papriku, turšiju, papričice. Sa svog imanja godišnje ubere i 2-3 tone paradajza i sve se, kako kažu domaćini, preradi, pa čak i nedostaje. U svojoj ponudi, Gorčići imaju sok i džem od paradajza, kao i tradicionalnu zimnicu – paradajz u flašama sa prazilukom.

Od kvalitetnog šumskog voća sa područja Crne Trave, pripremaju slatka, džemove i sokove od drenjine, trnjine, borovnice, kupine, šumske jagode. U sezoni proizvodnje ajvara i drugih specijaliteta, kod porodice Gorčić radi 15-20 radnika.

Imanje porodice Gorčić, na kome se uveliko obavljaju pripreme za novu sezonu proizvodnje paprike, danas je obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je tom prilikom istakao da je značaj ovakvih domaćinstava, veliki, kako za Leskovac, tako i za širu okolinu. Specijalitet porodice Gorčić nedavno su imali priliku da probaju i prisutni na svečanosti organizovanoj povodom 10 godina rada NALED-a i bili su fascinirani, tako da su ponude za izvoz ovog specijaliteta leskovačkog kraja počele uveliko da stižu.

To je još jedna potvrda da Leskovac nije slučajno poznat po ovom specijalitetu, da uz pravu promociju naši proizvođači mogu da osvoje i svetsko tržište, rekao je gradonačelnik, izražavajući zadovoljstvo time što je leskovački domaći ajvar nedavno nagrađen i kao najbolji brend sa zaštićenim geografskim poreklom.

Takođe pročitajte

Nagrada Fondacije Jelena Šantić za grupu Speak up iz Niša

Dobra dela i inicijative koje menjaju zajednicu, ne mogu da ostanu neprimećene. Nakon sjajnih reakcija …

Jedan komentar

  1. Hteo bi da proizvodim ajvar za vas ako je to moguce?

    Unapred hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.