četvrtak , 3 decembra 2020

Uniforme od EU za zdravstvene radnike u Srbiji

Uniforme za srpske medicinske radnike angažovane uz pomoć Evropske unije stigle su u nekoliko ustanova širom zemlje u vreme kada se i Srbija i region suočavaju sa rastućim brojem obolelih od COVID 19.

Prva tura uniformi isporučena je javnim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Valjevu, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Novom Sadu i Somboru. Uniforme su namenjene medicinskom osoblju, koje je nedavno angažovano kao pomoć EU naporima Srbije u borbi protiv pandemije.

Uniforme za zdravstvo

Medicinski radnici zaposleni su u okviru programa koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Sve isporuke su protekle veoma dobro, a partneri na terenu izrazili su zahvalnost za pomoć koju su dobili od Evropske unije.

“Zdravstveni radnici –  lekari, medicinske sestre, laboratorijski tehničari i administrativno osoblje, koji će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom ‘Batut’, biće upućeni na ispomoć u zavode za javno zdravlje, bolnice, domove zdravlja i laboratorije širom Srbije. U narednih 6 meseci ovih 200 profesionalaca radiće na prvoj liniji u opštinama u kojima je to najpotrebnije, poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Čačka, Šapca, Kraljeva Novog Pazara…”, objasnio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambassador Sem Fabrici, kada je sredinom jula najavljeno zapošljavanje medicinskih i nemedicinskih radnika iz Srbije.

Uniforme za zdravstvo

“Milion evra iz IPA II fonda izdvojeno je za angažman oko 200 ljudi koji će pripadati zdravstvenim timovima, sačinjenih od jednog lekara, dva tehničara i jednog administrativnog radnika”, istom prilikom izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ambasador Fabrici nedavno je posetio neke od novozaposlenih lekara u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, kada je podsetio da je EU od marta, kada je pandemija pogodila i Srbiju, izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za ekonomski oporavak.

Takođe, do sada je u borbi protiv virusa korona Evrospka unija finansirala 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), kao i opremu za njih, 300 infracrvenih bezkontaktnih toplomera, 100 koncentratora kiseonika, i drugo.

Više o partnerstvu Evropske unije i Srbije i ulaganjima u srpski zdravstveni sektor, koja traju gotovo dve decenije, možete pročitati u zasebnoj vesti.

Takođe pročitajte

Prva epizoda Future Generations podcast-a – Nedostatak prirode i beton u gradovima

Kako rešiti problem nedostatka prirode i viška betona u gradskim sredinama? Ovo pitanje bilo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.