petak , april 19 2019
Početna / KATEDRA / UNICEF-ov program “Sport za sve”

UNICEF-ov program “Sport za sve”

Uz aprilske uplatnice za komunalne usluge  JKP “Objedinjena naplata” građani Niša dobilili su mogućnost da doniraju za UNICEF-ov program „Sport za sve“ koji je namenjen unapređenju položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Srbiji.

UNICEF kroz svoje različite programe nastoji da doprinese socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i da pomogne stvaranje društva koje objedinjava sve svoje različitosti. Ova deca često se suočavaju se sa diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje nego njihovi vršnjaci koji žive  bez smetnji u razvoju.

Sportska aktvinost i igra su prepoznati kao važna strategija za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, smanjenje stigme i diskrimancije, i veće integracije ove dece i njihovih porodica u društvo.

„Sport, rekreacija i igra osnažuju decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom da prepoznaju svoje potencijale, i doprinose da se promeni način na koji se zajednice odnose prema njima. Kroz program ‘Sport za sve’ nastojimo da opštinama širom Srbije obezbedimo opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, pružimo podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, i pomognemo da se organizuju sportske manifestacije i rekreativne aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditetom, ” izjavila je Vesna Dejanović, rukovodilac programa dečije zaštite u UNICEF-u.

Zahvaljujući podršci kompanija i građana, UNICEF je omogućio da se projekat „Sport zasve“ sprovodi u Beogradu, Subotici, Aleksincu, Ćićevcu, Priboju i Velikoj Plani. Sa ciljem uključivanja opština širom Srbije u program, UNICEF nastavlja sa aktivnostima prikupljanja finansijske podrške iz privatnog sektora.

Takođe pročitajte

Solarijumi zabranjeni za mlađe od 18 godina

MLAĐI od 18 godina prvi put ove godine neće pred leto moći “da nabace” bronzanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.