Umetnost i psihologija – dve velike ljubavi Vlasotinčanke Meri

Da li je slikanje beg a psihologija povratak u realnost kada je u pitanju mlada Vlasotinčanka Meri Nešić (27)  teško je odgonetnuti jer je ona jednako uspešna na oba polja.

Meri je po profesiji master klinički psiholog i bavi se istraživanjem Forenzičke psihologije ali nam otkriva da „prva ljubav zaborava nema“, i uvek nađe vremena da joj se posveti. Nedavno je počela i da se aktivno bavi izradom predmeta  dekupaž tehnikom.

„Umetnost je moja prva ljubav, a druga je psihologija. Od malih nogu sam volela da crtam, kad god bih imala slobodno vreme kao malena devojčica koristila sam ga da smišljam neke nove ideje i crtam crteže. U osnovnoj su mi neki radovi nagrađivani, a sećam se da sam jedan motiv u trećem razredu crtala u dvorištu ispred škole na Dan škole. Roditelji su primetili moj talenat i pohađala sam časove crtanja i slikanja van škole. Nakon toga, bilo je izvesno da ću upisati Umetničku školu, priseća se Meri svojih prvih umetničkih koraka.

Period proveden u Umetničkoj školi u Leskovcu opisuje kao jedan od najlepših u životu.  Veli da je imala sam najbolje profesore koji su joj nesebično preneli svoje znanje.

„Osim izlaganja radova sa mojim odeljenjem u Galeriji Kulturnog Centa u Leskovcu, imala sam grunu izložbu sa svojim najboljim drugaricama Anastasijom, Jovanom i Jelenom u Galeriji Kulturnog Centra u Vlasotincu 2008. godine. Više od 10 godina sam redovni učesnik Oktorbarskog salona slika u Kulturnom centru u Vlasotincu, na kome izlažu svoje slike jedni od najboljih umetnika i taj događaj smatram veoma dragocenim za naš grad. Rado sam se odazvala pozivu da asistiram Letnoj likovnoj radionici za decu, koja je održavana na Nešićevom keju u Galeriji, kaže Meri kojoj je ovo iskustvo bilo dragoceno pa je nastavila da radi sa talentovanom decom.

Ona ne krije da je njen uzor bio umetnik Bata Anđelković iz Vučja  pa zato velikim uspehom smatra učešće na Međunarodnoj likovnoj koloniji – Skobaljić grad koju je upravo on organizovao.

„Umetnost je po meni neki najlepši svet, koji je svojstven i orginalan svakom ponaosob koji se bavi umetnošću. Ja imam tu sreću da na svojim slikama povezujem Umetnost i Psihologiju, sa ciljem da u posmatraču izazovem emociju. Pravac kojim se bavim je ekspresionizam. Volim slike, sa sitnim potezima četke, volim vedre boje koje oslikavaju život na najlepši mogući način. Pošto veoma volim da putujem, jedan od glavnih motiva su mi je oslikavanje gradova koje upoznam. Svaka slika govori svoju priču, svaka ponaosob izaziva drugačiju ekspresiju kod posmatrača. Najveće bogatsvo je taj mir, spokoj i radost tokom stvaranja jedne slike, verujem da svako ko poseduje ljubav prema umetnosti ne ume da opiše to rečima, već dopušta da slika govori više od reči, 

Takođe pročitajte

Šta videti na Divčibarama tokom vikend putovanja?

Iako mnogi od nas najviše vole da provedu godišnji odmor na moru, ne smemo smetnuti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.