utorak , 17 maja 2022

Umetnost na avionima od papira

Budući arhitekta Petar Boranijašević iz Niša dečačku ljubav prema avionima uz pomoć svog likovnog dara pretočio u neobičan “leteći opus”.

Viđenje umetnosti kakvo poznajemo 21. vek je u mnogome promenio, a to i nije novina. Likovna dostignuća, vajarska remek-dela, filmovi koji ostavljaju bez daha, očaravajuće muzičke kompozicije više nisu jedina ostvarenja koja okupiraju pažnju savremenog čoveka. Danas se traži više, ali ni to, samo po sebi, nije novost. Globalna umetnost postaje sve šira disciplina naše kulture, ali i sve prisutnija u nas. U dobu velikih kolebanja, umetnost je, zasigurno, nešto što ostaje, možda, i najsnažnija naša spona sa svetom.

I naravno, ne treba tragati previše, jer stvaraoce pune inovativnih ideja, ali i ostvarenih zamisli, koje mogu parirati onima kojima se, iako daleko od njih samih, neretko divimo. Takvi mladi umetnici su često na korak od nas. A, da bi vas njihov talenat očarao, nisu vam neophodni avioni. Jedan od takvih talentovanih ljudi je i mladi Nišlija, Petar Boranijašević, koji je svoj likovni dar pretočio upravo na avionima, ali ovoga puta, na onima od papira.

Na naše pitanje odakle je potekla zamisao da svoj likovni izraz pretoči baš na papir od koga je prethodno napravljena leteća “sprava” koja je fascinirala generacije i generacije dece, on kaže da je upravo period osnovne škole zaslužan za to.

“Bio sam, na neki način, fasciniran kako je od običnog parčeta papira i par koraka savijanja istog nastala letelica koja se održavala u vazduhu. Zatim je usledilo crtanje na njima. Želeo sam da, pored mogućnosti letenja, moji avioni budu zanimljivog izgleda. Tada je krenula i sama ideja njihovog dizajniranja, a sa njom i moj umetnički izraz, koga tada i nisam bio tako svestan” – otkriva nam ovaj talentovani student arhitekture.

Ono što svakako privlači pažnju na njegova “leteći opus” jesu specifične forme, motivi, ali i boje koje  Petar koristi pri ukrašavanju istih. Ovaj skroman mladić kaže da je svaki avion likovni izraz za sebe, i kao takav ukomponovano umetničko delo, a sa kojim se, verujemo, baš kao ni mi, do sada niste susreli.

“Svakodnevno smo okruženi raznim oblicima dizajna, među njima i grafičkim, i kao nekome kome je to uvek privlačilo pažnju, mnoštvo kreativnih ideja mi je bilo na umu i želeo sam da ih prenesem na moj hobi pravljenja papirnih aviona. Stalno pronalazim nove motive, volim varijacije pa se stalno trudim da budem inovativan i otkrivam nove kombinacije boja i oblika koji su zanimljivi oku” – zaključuje Petar na pitanje šta je njegovo nadahnuće pri odabiru motiva koji oslikava.

Iako Petar kaže da je svoj, složićete se, nesvakidašnji hobi dugo čuvao samo za sebe, i tek nekolicinu najbližih prijatelja, na kraju je, prehashodno zbog pozitivnih komentara, odlučio da svoja dela predstavi i na blogu koji vodi. Još kaže da su modeli prikazani na sajtu njegova lična inspiracija i zadovoljstvo, ali i da bi radio  pravio posebne modele sa posvetom za ljude koji bi to želeli. Uzgrad, ne krije da se na neki način  trudi da njegovi dizajnirani origami avioni postanu specifičan brend koji bi, nada se, privukao pažnju svojom neobičnošću, originalnošću i kreativnošću koju nose.

“S obzirom da obožavam arhitekturu, a ujedno je i studiram, radim svojevrsne modele raznoraznih tipova zgrada. Takođe se pomalo bavim i fotografijom u koju integrišem grafički dizajn. A, sve je to vid umetnosti, koju obožavam, tačnije jedna od najčistijih odlika čoveka, naš duh, saopštavanje sebe i svojih emocija spoljašenjem svetu” – dodaje mladi umetnik.

On otkriva da svoju inspiraciju nalazi u različitim ljudima, a to su, prema njegovom mišljenju, oni koji daju sve za svoju umetnost. I poručuje svim ljudima, kako kaže, sa većom dozom mašte i kreativnosti da ispoljavaju svoje ideje i vizije sa slobodom, da inspirišu druge ljude i da sami budu inspirisani svetom oko njih.

“Kada je reč o budućem period, pre svega želim da naučim više o stvarima koje me interesuju na profesionalnom nivou, da se dalje usavršavam i naravno da napredujem na fakultetu. A, imam utisak da se svet otvara za nove, drugačije, nesvakidašnje stvari i da se kreativnost mnogo više traži, uvažava i ceni na globalnom nivou, tako da sam prilično optimističan, te ne sumnjam u uspeh” – završava naš nadareni sagovornik.

Ilija Fonlamov Francisković

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.