utorak , 7 februara 2023

Uloga magnezijuma u trudnoći

Trudnoća i dojenje su periodi velikih izazova za svaku mamu.

Tokom trudnoće telo žene doživljava velike promene, a sa tim promenama menjaju se i potrebe organizma za hranljivim materijama koje su mu neophodne. Kako bi se buduća mama što bolje osećala i kako bi ona i njena beba bile zdrave, neophodno je odgovoriti na potrebe organizma i usvojiti zdrave navike.
Neki od najčešćih problema sa kojima se trudnice suočavaju su umor, iscrpljenost, slaba koncentracija, grčevi u nogama, problemi sa krvnim pritiskom, zubima i kostima. Dobro je znati da se redovnim unosom magnezijuma ove neprijatnosti mogu značajno umanjiti ili potpuno izbeći. Zašto je magnezijum tako značajan u trudnoći? Pre svega, neophodan je u stvaranju energije iz hranljivih materija – šećera, masti i belančevina koje unosimo hranom, u procesu tzv. „ćelijskog disanja“. Magnezijum presudno utiče na pravilan rad srca, kao i normalno funkcionisanje nervnog sistema , a neka istraživanja su pokazala da deficit magnezijuma utiče i na nastanak depresije. Značajan je i za prenos nervnih impulsa i ravnotežu elektrolita, pa samim tim doprinosi i pravilnoj funkciji stezanja i opuštanja mišića. Pored folne kiseline, gvožđa i joda, magnezijum je na vrhu lestvice neophodnih minerala za zdravlje majke i bebe. Posebno je važna njegova uloga u procesu deobe ćelija, čime učestvuje u rastu i razvoju fetusa i osigurava uspešan ishod trudnoće.
Kako je magnezijum često nedovoljno zastupljen u ishrani, idealno ga je unositi putem mineralne vode bogate ovim mineralom. Mg Mivela u jednom litru sadrži 343 mg magnezijuma što gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma budućih mama za ovim dragocenim mineralom. Konzumiranjem dovoljne količine Mg Mivele tokom trudnoće obezbedićete vašem telu hidrataciju, a ujedno ćete zadovoljiti dnevnu potrebu za magnezijumom.

Takođe pročitajte

Kako zategnuti celo telo treningom kod kuće?

Mnogi kao razloge zbog kojih ne vežbaju navode to da nisu ljubitelji grupnih treninga, nemaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.