četvrtak , 23 marta 2023
Foto: Media&Reform

Ulična akcija u Nišu kao podrška Poljakinjama

Masovni protesti u Poljskoj, povodom odluke Ustavnog suda ove države da zabrani abortus trudnicama koje bi rodile bebe sa teškim oboljenjima i deformitetima, danima ne jenjavaju. Skupom u Obrenovićevoj ulici, podršku Poljakinjama u ovoj borbi dale su i Nišlijke, na čelu sa organizacijom Centar za devojke.

Da je nemoguće zabraniti abortus, već je moguće samo učiniti ga nelegalnim i opasnim po život žena, smatraju i članice Centra za devojke i iz Niša. One su performansom u glavnoj ulici podržale i žene u Poljskoj, ali i podsetile da ako se ovaj zakon usvoji u Poljskoj, onda bi se to, kao lančana reakcija, lako raširilo i na ostale zemlje.

“Zaista je zastrašujuće to što se dešava u Poljskoj, za sve nas i moramo biti svesne toga, i da nismo ovako blizu, a blizu smo. U Hrvatskoj je ista priča, nadomak, moramo da budemo svesni pogotovo mi iz organizacije civilnog društva, medija, možda šira javnost nije svesna toga, ali tu smo mi da ih podsetimo na to”, smatra Nikolićeva.

Kako kaže, sedamdesetih godina žene su se izborile za pravo na abortus.

“Do tada su naše majke ili bake radile koje kude i zbog toga bile možda i onesposobljene da kasnije rode ili da žive zato što su umirale na tim abortusima. Isto i sada u nekim zemljama neke žene putuju u Srbiju da bi to uradile, ili neke druge zemlje. Time što zabranite abortus ne bude manje abortusa, samo bude više abortusa koji su rizični po žene”, kaže Nikolićeva.

Smatraju da akcentat treba staviti na obrazovanje, razgovor o seksu i zaštiti, a ne praviti od toga mit i tabu.

“Poenta je uvesti u školu seksualno obrazovanje. Mnogo je teško roditelju izaći iz svoje sigurne zone i pričati sa detetom dok je malo. To treba da se radi, a ne da se ukida abortus. On mora da bude legalan i besplatan. Abortus je pravo na izbor žene i osnovno žensko ljudsko pravo”, smatra Nikolićeva.

Dešavanja u Poljskoj jesu kršenje ljudskih prava, kažu iz Centra.

“Ovo je demonstriranje moći, patrijarhata, vlasti, muškaraca, nekih krugova, ali i poruka da se žene vrate u kuće, da napuste radna mesta, jer svaka kriza to donosi”, kaže Nikolićeva.

Podsetimo, na ulicama Poljske poslednjih sedam dana traju demonstracije koje su okupljaju više stotina hiljada ljudi koji su se suprotstavili odluci da se abortus zabrani u gotovo potpuno zabrani veštački prekid trudnoće, što je svuda u svetu ocenjeno kao kršenje ljudskih prava.

 

Izvor: Media&Reform

Takođe pročitajte

Sve što ste želeli da znate o menopauzi

U martu mesecu smo organizovali još jedan DokTok live na kom je o menopauzi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.