nedelja , 7 marta 2021

Ukusna i drugačija bezglutenska hrana iz Marijine radionice

Marija Trajković iz Niša je dugo priželjkivala da se oproba u pekarstvu ali ne tradicionalnom nego u sve traženim bezlutenskim proizvodima.

Celijaklija je hronična bolest, odnosno alergija na gluten koji je sastavni deo velikog broja namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Kada je Mariji Trajković iz Niša pre tri godine otkriveno da boluje od celijaklije i da gluten njenom organizmu šteti umesto da mu koristi mislila je da je “osuđena” da doživotno jede bezukusnu i dosadnu hranu. Međutim, desilo se nešto sasvim suprotno.

Njeni pekarski specijaliteti danas puno znače ljudima koji boluju od ceraklije. U ostvarivanju ove zamisli, Mariji su pomogle aktivne mere Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, pomoću kojih je dobila sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa.

Marija Trajković

Ovo je veliki podstrek bio za mene, jer kada otvarate nešto novo, čega do sada nije bilo u Nišu, uvek su potrebna neplanirana sredstva. Ne radim samo ja već imam svoj tim koji se i širi, kaže Marija koja je bespovratno dobila 200 hiljada dinara.

“Sećam se da sam plakala kada sam prvi put jela bezglutenski hleb koji sam sama umesila. Jednostavno, on nije bio jestiv. Mogao je pre poslužiti u građevinarstvu nego kao namirnica. Moja deca su bila sa mnom i jela su taj hleb da bi mi dali podršku da nisam sama u tome što me je snašlo. Nisam htela da dozvolim da zbog mene i oni jedu nešto što je neukusno ma koliko bilo zdravo, kaže Marija koja je u Dušanovoj ulici otvorila prvu “gluten free” pekaru u Nišu.

“Moja pokojna majka Mirjana bila je odlična kuvarica i puno sam naučila od nje. Shvatila sam da moram pokrenuti sebe i naći prave recepte. Tada je počelo jedno neverovatno putovanje jer sam iznova učila da kuvam, odnosno da lečim sebe jer je celijaklija neizlečiva bolest koja se može ishranom držati pod kontrolom, veli Marija koja je polako širila svoj jelovnik i sada ima normalnu ishranu bez “mrve glutena”.

“Pored moje porodice ovu ishranu su prihvatile i moje prijateljice jer sam znala da preteram u eksperimentisanju pa bi bilo dosta hrana koje nismo mogli da pojedemo. Inače, volim da kuvam, to me smiruje i opušta i to što sam morala da izbacim gluten bio je samo izazov više, otkriva nam majka troje dece koja tvrdi da nije tačno da je “bezglutenska ishrana neukusna i dosadna” i to će dokazati svojim mušterijama.

Pice, mafini, pecivo, proje, sendviči, keksići samo su deo bogate ponude koje su mogu naći u njenoj pekari. Iskreno, bezglutenska ishrana je skupa jer dok kilogram “običnog” brašna košta 50 dinara bezglutensko je 650 dinara.

“Jasan je odnos cena ali mislim da će naša pekara biti pristupačna jer nije mi cilj da se obogatim već da pomognem svima koji su u sličnoj situaciji kao i ja, iskrena je Marija koja uspešno već godinama radi u porodičnoj građevinskoj firmi.

Gluten free možete pronaći na Instagramu.

Takođe tu je i Facebook stranica.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat “Dobra priča” koji je sufininsirao Grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Dobrotvorna turističko-rekreativna šetnja Niševačkom klisurom

Cilj ove dobrotvorne turističko- rekreativne ture pored upoznavanja sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima Niševačke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.