Marija Trajković iz Niša je dugo priželjkivala da se oproba u pekarstvu ali ne tradicionalnom nego u sve traženim bezlutenskim proizvodima.
Celijaklija je hronična bolest, odnosno alergija na gluten koji je sastavni deo velikog broja namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.
Kada je Mariji Trajković iz Niša pre tri godine otkriveno da boluje od celijaklije i da gluten njenom organizmu šteti umesto da mu koristi mislila je da je “osuđena” da doživotno jede bezukusnu i dosadnu hranu. Međutim, desilo se nešto sasvim suprotno.
Njeni pekarski specijaliteti danas puno znače ljudima koji boluju od ceraklije. U ostvarivanju ove zamisli, Mariji su pomogle aktivne mere Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, pomoću kojih je dobila sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa.
Marija Trajković
Ovo je veliki podstrek bio za mene, jer kada otvarate nešto novo, čega do sada nije bilo u Nišu, uvek su potrebna neplanirana sredstva. Ne radim samo ja već imam svoj tim koji se i širi, kaže Marija koja je bespovratno dobila 200 hiljada dinara.
“Sećam se da sam plakala kada sam prvi put jela bezglutenski hleb koji sam sama umesila. Jednostavno, on nije bio jestiv. Mogao je pre poslužiti u građevinarstvu nego kao namirnica. Moja deca su bila sa mnom i jela su taj hleb da bi mi dali podršku da nisam sama u tome što me je snašlo. Nisam htela da dozvolim da zbog mene i oni jedu nešto što je neukusno ma koliko bilo zdravo, kaže Marija koja je u Dušanovoj ulici otvorila prvu “gluten free” pekaru u Nišu.
“Moja pokojna majka Mirjana bila je odlična kuvarica i puno sam naučila od nje. Shvatila sam da moram pokrenuti sebe i naći prave recepte. Tada je počelo jedno neverovatno putovanje jer sam iznova učila da kuvam, odnosno da lečim sebe jer je celijaklija neizlečiva bolest koja se može ishranom držati pod kontrolom, veli Marija koja je polako širila svoj jelovnik i sada ima normalnu ishranu bez “mrve glutena”.
“Pored moje porodice ovu ishranu su prihvatile i moje prijateljice jer sam znala da preteram u eksperimentisanju pa bi bilo dosta hrana koje nismo mogli da pojedemo. Inače, volim da kuvam, to me smiruje i opušta i to što sam morala da izbacim gluten bio je samo izazov više, otkriva nam majka troje dece koja tvrdi da nije tačno da je “bezglutenska ishrana neukusna i dosadna” i to će dokazati svojim mušterijama.
Pice, mafini, pecivo, proje, sendviči, keksići samo su deo bogate ponude koje su mogu naći u njenoj pekari. Iskreno, bezglutenska ishrana je skupa jer dok kilogram “običnog” brašna košta 50 dinara bezglutensko je 650 dinara.
“Jasan je odnos cena ali mislim da će naša pekara biti pristupačna jer nije mi cilj da se obogatim već da pomognem svima koji su u sličnoj situaciji kao i ja, iskrena je Marija koja uspešno već godinama radi u porodičnoj građevinskoj firmi.
Ovaj sadržaj je deo projekat “Dobra priča” koji je sufininsirao Grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Koristimo tehnologije poput kolačića za skladištenje i/ili pristup informacijama o uređaju. Ovo radimo da bismo poboljšali iskustvo pregledanja i prikazali (ne) personalizovane oglase. Saglasnost sa ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj veb lokaciji. Nepristanak ili povlačenje saglasnosti može negativno uticati na određene karakteristike i funkcije.
Funkcionalno
Uvijek aktivan
Tehničko skladištenje ili pristup je striktno neophodan za legitimnu svrhu omogućavanja korišćenja određene usluge koju izričito zahteva pretplatnik ili korisnik, ili za jedinu svrhu obavljanja prenosa komunikacije preko elektronske komunikacione mreže.
Preference
Tehničko skladištenje ili pristup su neophodni za legitimnu svrhu čuvanja preferencija koje ne zahtevaju pretplatnik ili korisnik.
Statistika
Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u statističke svrhe.Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u anonimne statističke svrhe. Bez sudskog poziva, dobrovoljne saglasnosti od strane vašeg Internet provajdera ili dodatne evidencije treće strane, informacije sačuvane ili preuzete samo za ovu svrhu se obično ne mogu koristiti za vašu identifikaciju.
Marketing
Tehničko skladište ili pristup su potrebni za kreiranje korisničkih profila za slanje reklama ili za praćenje korisnika na veb lokaciji ili na nekoliko veb lokacija u slične marketinške svrhe.