Misteriozni gost ovog leta obilazi restorane, poručuje, beleži uslugu u skriveno blokče, slika hranu i na osnovu njegovog izveštaja će restorani u Srbiji dobijati zvezdice!
Jedan ugledni beogradski lokal je prvi među više od 2.000 restorana u Srbiji koji je dobio pet zvezdica, jer je ispunio sve uslove kategorizacije koju je propisala Nacionalna asocijacija hotelijera i restoratera u saradnji sa Ministarstvom turizma. Vlasnik restorana nije znao kada je i ko je bio gost koji je pažljivo beležio utiske. Kako saznajemo, u narednom periodu za ovakvu posetu treba da se pripreme i niški restorateri.
„Imamo veliki broj turista, odličnu gastronomsku ponudu i vreme je da se razdvoje vrhunski restorani od picerija, kafanica, lokala za brzu hranu i ostalih ugostiteljskih objekata – kaže Georgi Genov, direktor HORES. – Poslednji je trenutak da raskrstimo sa masnim stolnjacima, tanjirima pretrpanim hranom…
Da bi restoran dobio pet zvezdica mora da ima i prilaz za invalide, animatora za decu, čuvara parkinga, meni na 14 jezika, i tuš i garderobu za zaposlene. Konobari moraju da imaju uniforme i da dobro znaju odakle je hrana poreklom, kako je spremljena i da li smeju da je jedu gosti podložni alergijama.
„Misterioznom gostu naše udruženje plaća ručak, a njegov zadatak je da beleži vreme koliko je potrebno konobaru da ga usluži – objašnjava Genov. – Beležiće i za koliko vremena je stigla hrana, koliko je čekao da plati…
Pravilnik su godinu dana pisale gazde restorana uz stručnjake.
„U poslednjih osam godina je u srpske restorane uloženo je pola milijarde evra, pa “stolice” vrede od 1.500 do 5.000 evra – ističe Genov. – Ne čini restoran samo deo za goste, već i kuhinja i prostor za zaposlene. U neke je, recimo, uloženo 70.000 evra, što se vidi i iz menija koji je preveden na 13 jezika.
U SRBIJI postoji 3.500 ugostiteljskih objekata, a 2.000 su restorani.
„Uniforme će morati da imaju i konobari u restoranima sa dve zvezdice. Etno-restorani, čarde i salaši imaće posebne, dodatne uslove. Oni ne moraju da imaju klasičan stolnjak, ali posuđe, meni i sve ostalo moraju da budu prema standardima – kaže Genov.
izvor Večernje novosti