Foto: Vilin Vez

Udruženje Vilin Vez – Ponovo kreću filigranske obuke

Udruženje VILIN VEZ ponovo kreće sa besplatnim obukama za filigranski zanat od 1. novembra, a predviđeno vreme trajanja obuka je 7-8 nedelja.

Po završetku obuke biće organizovana izložba radova polaznika kursa. Oni koji su položili završni ispit dobiće sertifikat, koji će im svečano biti dodeljen na završnoj večeri.

Ovaj Projekat je namenjen nezaposlenim licima sa teritorije Grada Niša koji se nalaze na evidenciji NSZ, kao i posebnim društvenim grupama kao što su pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom i drugi.

Prevashodni cilj ovog projekta je njihovo ekonomsko osnaživanje, ne bi li obezbedili sebi posao i materijalnu egzistenciju. Time bismo smanjili nezaposlenost i siromaštvo, poboljšali njihov ekonomski položaj i obezbedili im održivu zaposlenost ili osnaživanje da pokrenu sopstveni biznis. Drugi cilj ovog Projekta je očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda kroz oživljavanje jednog od najstarijih zanata na ovim prostorima – filigrana. – kažu iz Udruženja Vilin Vez.

This slideshow requires JavaScript.

Pokrovitelj ovog Projekta pod nazivom FILIGRAN – BUDUĆNOST TKANA SREBRNIM NITIMA je Gradonačelnica Grada Niša, a partneri na realizaciji Projekta – Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalna privredna komora Niš i Niški kulturni centar.

Inače, stari zanati (po zakonu) mogu se obavljati u kućnim uslovima, tj. ne iziskuju ni poseban prostor (kancelarija, radionica, lokal), ni velike i skupe mašine, jer se sve radi ručno. To je vrlo bitno, znajući koliko je sredstava potrebno da se otvori firma ili zanatska radionica.
Kroz ovaj Projekat ćemo pokazati da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu. – dodaju iz Udruženja.

Danas je filigranski zanat skoro zaboravljen, a u Srbiji možemo da, na prste jedne ruke, pobrojimo zanatlije koji se bave ovim zanatom, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema velikog broja zaposlenih, gde je to čime se bave retkost, a ono šta izrađuju – unikat. Zanatstvo je kreativno, inovativno, radno vreme i količina proizvoda zavisi samo od vaše volje i raspoloženja. Za bavljenje zanatstvom ne treba nikakvo formalno obrazovanje, znanje jezika, poznavanje rada na računaru,… kao što zahteva većina poslodavaca.

Sve polaznice kursa filigrana koje su položile završni ispit, učlanićemo u Udruženje. Kao naši članovi imaće obezbeđen prostor za rad, prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište.

Prijavljivanje kandidata i informacije možete dobiti na telefonu 063 45 43 48 ili putem maila [email protected]

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.