Udruženje obolelih od melanoma – Pregledajte svoju kožu

Udruženje obolelih od melanoma UPOOM se tradicionalno u maju pridružuje svetskoj kampanji posvećenoj podizanju svesti o štetnosti sunčanja i informisanju građana o tome da se protiv ove opake bolesti može boriti inovativnim terapijama za koje se ovo Udruženje, uz pomoć Ministarstva zdravlja, bori da budu dostupne i pacijentima u Srbiji.

Ovog vilenda  predstavnici ovog Udruženja  zajedno sa lekarima  edukovali su građane o prevenciji i lečenju melanoma u Nišu.  Kampanja Euromelanom usmerena je na edukaciju o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a njen ovogodišnje moto je „Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi”.

Doc. Dr Danica Tiodorović, generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije tvrdi da melanom kože beleži značajno povećanje incidence poslednjih godina. Godišnje se u svetu dijagnostikuje 132 000 melanoma i 3 miliona drugih oblika raka kože. U 2015 godini, melanoma je bio jedanaesti najčešći maligni tumor u Republici Srbiji, kako u obolevanju tako i u umiranju kod osoba oba pola. Iako je u preko 90% slučajeva melanoma lokalizovano na koži i dostupan je pregledu, samo u 2016. godini, 61.680 ljudi na svetu umrlo je zbog ovog oblika raka kože, odnosno jedna osoba na svakih 9 minuta.U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 novih slučajeva melanoma, a od melanoma umre skoro 200 osoba.

Ona je istakla da svakako, prevencija i rana dijagnostika predstavljaju najvažnije metode u borbi protiv melanoma. Ukidanje solarijuma za maloletna lica, koji je stupio na snagu 17. februara 2019. godine, kao i informisanje stanovništva o štetnosti nesavesnog izlaganju suncu, nadamo se da će doprineti smanjenju incidence melanoma u Srbiji. Takođe, insistiranje na prvenetivnim dermoskopskim pregledima je od izuzetne važnosti u cilju dijagnostikovanja sumnjivih promena i njihovog pravovremenog uklanjanja.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.