Maja i Zoran Zdravković

Udruženje “MI” – Već šest decenija osluškuje potrebe mentalno nedovoljno razvijenih osoba

Trogodišnja pauza zbog pandemije na kratko je zaustavila rad Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “MI”, ali je Udruženje ove godine ponovo pokrenulo aktivnosti u ograničenim uslovima.

Udruženje MI postoji skoro šest decenija, ali im je pretilo gašenje jer su osnivači Lela i Jovan Stojanović zašli u godine koje im više ne dozvoljavaju da se angažuju. Na sreću svih onih kojima je Udruženje pomoglo i kojima će tek pomoći, njihovo vođenje su preuzeli supružnici Maja i Zoran Zdravković koji imaju roditeljsko iskustvo jer je njihova ćerka dugogodišnji član Udruženja.

Nekoliko stotina osoba svakodnevno učestvuje u različitim aktivnostima udruženja, dok se neke aktivnosti koje se odnose na generalno unapređenje položaja osoba sa mentalnim invaliditetom odnose na još više od hiljadu osoba iz navedene grupacije. –  kaže Zoran i ističe da jubilej proslavljaju sa puno ponosa zbog svega što su proteklih 56 godina uradili za svakog člana.

Dragan Petković je jedan od Nišlija koji za sebe kaže da je „prijatelj Udruženja“ i redovno već dve decenije učestvuje u druženjima i aktivnostima.

Voleli bih kada bi više naših sugrađana posvetili malo svog vremena ovim osobama. Кorist bi bila obostrana jer bi shvatili da postoji jedna nova dimenzija života jer ljubav koju mogu da dobiju nemerljiva. Postali bi osetljivi za njihove potrebe, a to je ono što nam je kao društvu potrebno. – kaže Petković.

Našoj porodici je ovo udruženje drugi dom jer to je jedini kutak gde možemo da uključimo naše najdraže u aktivnosti primerene njihovom zdravstvenom stanju. Najmlađi člna ima 15 a najstariji 48 godina, kaže Maja i dodaje da su se prihvatili teške uloge da nastave da vode udruženje ali da nisu imali srca da se ono ugasi jer se članstvu nanela velika šteta.

Povodom 10. oktobra Svetskog dana mentalnog zdravlja, Udruženje za pomoć MI svake godine ukazuje na probleme sa kojima se osobe sa mentalnim hendikepom svakodnevno suočavaju, kao i na to da uz adekvatnu pomoć Grada i države, svaka osoba može da bude aktivan i koristan član društva.

Takođe pročitajte

Šaban u New Orleans džez muzeju!

Polovinom aprila jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New Orleansu biće posvećen …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.