Učestvujte u stvaranju izložbe „Novi talas u Nišu – 40 godina posle“

Novi talas, sveumetnički pokret bivše Jugoslavije koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, videu, popularnoj umetnosti uopšte, prošle godine je otpočeo obeležavanje svog jubileja, 40 godina postojanja.

Udruženje za prirodu i društvo Multivox iz Niša poziva sve zainteresovane aktere, hroničare popularne umetnosti iz perioda 80-ih, posmatrače, prijatelje, građanke i građane, da aktivno učestvuju u kreiranju izložbe „Novi talas u Nišu – 40 godina posle“ i podele javno svoju privatnu arhivu i lična sećanja u formi autorskih fotografija, audio i video zapisa, plakata, stripova, fanzina, tekstova.

Javni poziv za priče o „novotalasnom“ indetitetu našeg grada, otvoren je do 1. novembra, a materijal se može slati na adresu [email protected].

“Niš nije do sada obeležio ovu značajnu godišnjicu, niti predstavio, na bilo koji način, svoju bogatu umetničku, novotalasnu scenu nastalu u periodu od 1981. do 1990. godine. Ovim projektom Udruženje za prirodu i društvo Multivox otpočelo je prikupljanje građe iz privatnih arhiva, ne bi li je sačuvali od zaborava” poručuju iz udruženja Multivox.

Kako dodaju, uz konsultaciju i učešće aktera iz tog perioda, biće napravljen izbor i koncipiran sadržaj, koji će biti predstavljen javnosti.

„Primarni cilj jeste uključivanje građanki i građana, svedoka, učesnika i aktera iz perioda Novog talasa u Nišu, koji bi ustupajući delove svojih ličnih sećanja na ovaj period učestvovali u stvaranju izložbe od javnog značaja za Niš, ali i Srbiju i region. Drugi, ne manje važan cilj je stvaranje sadržaja koji će edukovati mlade Niša i ovog dela Srbije o razvoju popularne i neformalne kulture u ovom delu Srbije i povezati različite generacije aktera na nezavisnoj sceni“ zaključuju organizatori.

Ideju za organizovanje ove izložbe podržala je Lokalna fondacija Niš na velikom javnom konkursu u 2022. godini. Ovo je jedna od ukupno 14 podržanih inicijativa sa trećeg konkursa i jedna od ukupno 29 koliko je do sada dobilo podršku LFN na tri javna konkursa.

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.