Učesnici Sićevačke kolonije stižu iz Japana i Meksika

Opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović je 1905. godine okupila svoje slovenačke i hrvatske kolege sa kojima je studirala u Minhenu i te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija
U prvom sazivu pored Nadežde bili su i Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

Tako će prvih deset dana septembra 12 umetnika iz zemlje i inostranstva slikati predele Sićevačke klisure na koloniji koja se održava po 52. put.

Učesnici kolonije su Milan Pantelić (Beograd), Goran Jović (Beograd),Ljilja Strize (Vranje), Jelena Stanojević (Aleksinac), Radovan Trnavac(Beograd), Nikola Žigon (Beograd), Mtroslav Lazović (Beograd), Kostin Brateanu (Rumunija), Haruhiko Jošinaga (Japan),Herardo Vargas(Meksiko), Sabrina Sabeg (Francuska) i Lena Kvičeva (Litvanija).

U Galeriji savremene likovne umetnosti kažu da su okupili umetnike koji se bave tradicionalnim tehnikama, kao i one koje neguju savremene tendencije.

“Svako od umetnika stvara slojevite strukturalne slikovite površine, bilo da se radi o apstraktnom ili figurativnom konceptu, relizovanom u ekspresivnom ili racionalističkom načinu izvođenja – kažu u GSLU.

U okviru programa kolonije planiran je obilazak kulturno-istorijskih spomenika Niša, prijem u Skupštini Grada i izlet do manastira Sveti Đorđe u Temskoj, Manastira Svete Petke i Svete Bogorodice.

Takođe pročitajte

Branislav Miltojević, laureat književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

Tročlanog žirija za dodelu niške gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu: prof. dr …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.