nedelja , 4 decembra 2022
Ekonomska škola u Niša

Učenici Ekonomske škole sa učenicima regiona na zajedničkom zadatku

Tim učenika Ekonomske škole iz Niša završava Twinning projekat “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine / International Mother Language day 2021”, u kome učestvuje deset škola regiona.

Osnovna ideja projekta je da učenici pripadnici različitih kultura promovišu svoje maternje jezike na inovativan način i da pri tome nauče kako da očuvaju svoje jezičko i kulturno nasleđe, kao i da upoznaju i poštuju jezike i kulturu regiona.

Ekipu ekonomista čine: Anđela Marinković, Iva Igić, Mila Jovanović, Jana Cekić, Isidora MIlosavljević, Maja Milošević, Martina Miskeljin, Tamara Stojanović, Natalija Pavković, Krstić Anđela, Milica Mladenović, Natalija Stanković, Dragana Cvetković, Milica Rajković, Antonio Pavlović, Branko Milenković i Dimitrije Miljković, pod mentorskim vođstvom Olivere Arizanović, profesorke srpskog jezika i književnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Ovaj eTwinning projekat je nastavak saradnje Ekonomske škole sa OŠ “Drežnica” iz Mostara, iz Bosne i Hercegovine, čija je profesorka Edita Kevro i pokretač projekata, Ivankom Tomić iz OŠ “Pavao Belas”, iz Republika Hrvatske, Aidom Petrovskom iz OOU „Dimitar Miladinov“, iz Skoplja, iz Republike Makedonije, ali i početak rada sa novim saradnicima iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.

Međunarodni dan maternjeg jezika je ugrađen u strategiju kojom UNESCO proslavlja miran dijalog, a kulturna i jezička raznolikost jesu ključni u čuvanju razlika u kulturama i jezicima koji njeguju toleranciju i poštovanje drugih”, kaže učesnica projekta Natalija Stanković.

O svom učešću u projektu Anđela Marinković kao vrsni nagrađivani mladi ekonomista kaže:

“Na kraju projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine” mogu reći da je ovo učenje bilo divno iskustvo. Iako je iza nas na desetine onlajn sastanaka u kojima smo se bavili paleografijom, a kada se taj rad, ekonomski rečeno, pretvori u sate ovo je velika investicija, ali je profit sjajno znanje iz, učenicima, malo poznatih oblasti jezika i kulture, ali i iz prostora korišćenja digitalnih alata i kreativnog stvaralačkog postupka. Ovo je bio i prostor druženja i stvaranja veza sa mladim ljudima iz okruženja i više sam nego ponosna na sve nas koji smo jednu tužnu godinu pretvorili u lepotu u svakom smislu.”

“Često se takmičim i učestvujem u projektima jer su to posebni vidovi učenja koji me inspirišu i daju mi mogućnosti da stalno iznova i iznova upoznajem sebe i otkrivam nove potencijale svoje ličnosti. Tokom projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine / International Mother Language day 2021”, upoznala sam i zavolela istorijiu jezika i njenu posebnu discipline paleografiju. Ovo je za mene ozbiljno otkriće i velika riznica iz koje treba na svetlo dana izneti dragulje samospoznaje kroz saznanja o maternjem jeziku i kulturi.” – kaže Jana Cekić, jedna od učenica na projektu.

Osvrt na eTwinning iskustvo daje i Branko Milenković i kaže:

“Čast mi je što sam učesnik projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine”. Stekao sam mnoga znanja koja značajno proširuju moje vidike. Bio slušalac i sagovornik velikih stručnjaka, univerzitetskih profesora i kulturnih poslenika, koji su bili gosti predavači tokom našeg projekta. Uživao sam u radu na svakom zadatku koji smo radili. Otkrio svoju kreativnost. Hvala svim našim predavačima koji sun nam pokazali koliko su raskošni predeli učenja.”

Njegov drug, takođe učesnik ovog projekta, Dimitrije Miljković potvrđuje impresije svojih saradnika.

“Vrlo sam zadovoljan što sam učesnik projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine”. Kao učenik jedne stručne škole mogu reći da su mi ovakvi vidovi učenja mnogo značili da se razvijam kao svestrano i kreativno biće. Uživao sam u svim segmentima rada, a naročito u gejmifikaciji naučenih sadržaja, a još više u igranju onih koje su osmislili timovi drugih škola sa kojima smo sarađivali.”

Ekonomistkinja Milica Rajković dopunjuje svoje saradnike sa projekta tvrdeći:

“Projekat Paleografski ambasadori mi je bio izuzetno zanimljiv i poučan. Uživala sam u učešću i organizaciji predavanja eminentnih stručnjaka iz sfere paleografije i filologije sa brojnih visokoškolskih institucija o različitim temama iz hrvatskog, bosanskog, srpskog i makedonskog jezika. Velika mi je čast što smo ugostili i naše niške profesorke sa Filozofskog fakulteta dr Jelenu Stošić i dr Mirjanu Bojanić Ćirković kao predavače i organizatore radionica u okviru našeg projekta, kao i dr Milanku Stankić iz Subotice. Naravno, zadivili su nas i predavači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Fascinirao me je dr Gorčin Dizdar, direktor Fondacije Mak Dizdar, dr Ana Vitanova Ringačeva i mnogi drugi predavači iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Zaista smo bili učesnici izvanredenih događaja tokom projekta, a i svi zadaci na kojima smo radili su, bez pristrasnosti govorim, prava remek dela učeničke kreativnosti.”

U završnoj reči profesorka Arizanović ističe da je projekat “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine” prevazišao sve pređašnje po veličini poduhvata, broju predavača gostiju, kojih je bilo dvadesetak, tokom osamnaest sastanaka koji su organizovani preko digitalnih platform, prema broju radova koje su učenici kreirali, a naročito prema veličini i snazi entuzijazma i kreativnosti koji su odlikovali sve učesnike projekta. Naročito je ponosna na sve saradnike, predstavnike škola Balkana, na projektu; na tradicionalno izuzetnu saradnju sa Filozofskim fakultetom iz Niša i predavače sa Departmana za srbistiku, koji su podržali ovaj međunarodni projekat, a pre i posle svega na svoje đake koji je motivišu da ostane neumorna.

Takođe pročitajte

Mladi bi u psihologe i lekare, a traže se trgovci i ugostitelji

U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.