“U zagrljaju naše majke Srbije”

Kako su Vlasotinčani porazili Turke, ko je sve doprineo pobedi, ali i koji su događaji prethodili oslobođenju, publika će moći da vidi na priredbi koju su pripremili učenici Gimnazije “Stevan Jakovljević”.

Svečanost će se održati večeras, 14. decembra u 18 sati u Giginoj kući u Vlasotincu.

Sterijinom besedom izrečenom nakon poraza u Grdelici 1807. godine, pesmom Otadžbina Đure Jakšića, apelom za Srbiju Viktora Igoa, kao i izjavom 350 uglednih Vlasotinčana o protivljenju da Vlasotince bude deo Velike Bugarske objavljenjom 12. aprila 1878. godine u Srpskim novinama, vlasotinački gimnazijalci, kažu organizatori, pokušaće da približe istorijski period od pada do oslobođenja ovog kraja.

Prigodni program U zagrljaju naše majke Srbije gimnazijalci su pripremili povodom 140 godina od oslobođenja od Turaka i pripajanja ovih krajeva matici Srbiji” – kažu organizatori.

Vlasotince je od Turaka oslobođeno 1878. godine i tada je pripalo Vlasinskom srezu, kada je i proglašeno za varošicu. Vlasotinčani su inače, kažu organizatori, pružali veliki otpor Turcima, o čemu svedoči i činjenica da u ovom kraju za vreme turske vladavine nije podignuta nijedna džamija.

Izvor:Južne vesti 

Takođe pročitajte

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.