subota , 18 januara 2020
Početna / KATEDRA / U Vlasotincu formirano Srpsko filografsko društvo

U Vlasotincu formirano Srpsko filografsko društvo

Osnivači prvog filografskog društva na Balkanu su dokazani kolekcionari Jovan Stanković, Dragan Vidosavljević i Aleksandar Živković.

Na Osnivačkoj skupštini u Vlasotincu izabrano je rukovodstvo Društva, donešen osnivački akt i usvojen statut.

Za predsednika je izabran Jovan Stanković, inicijativu ovog događaja i najveći kolekcionar autograma u Srbiji i jedan od većih kolekcionara na Balkanu. Jovan je, inače, član Svetskog društva filografa koje okuplja tridesetoro najvećih kolekcionara iz celog sveta. Za potpredsednika je izabran Dragan Vidosavljević, a treći osnivač je Aleksandar Živković. Obojica se bave kolekcionarstvom dugi niz godina.

Ovaj događaj je uveličao i gost iz Severne Makedonije, Filip Etmišovski, koji važi za najvećeg kolekcionara autograma u njegovoj zemlji i na Balkanu. Nakon završetka sednice, gosti i domaćini su išli u turističko razgledanje grada. Prvo su posetili “Giginu kuću” u kojoj je smešteno zavičajno odeljenje Narodne biblioteke. Dobrodošlicu im je poželeo direktor Srba Takić. U razgovoru je bilo reči o istorijatu građevine, kao i o fondu i aktivnostima biblioteke.

Nakon toga je posećen Spomenik oslobodiocima, a zatim i muzej. Obilazak muzeja je vodio direktor Kulturnog centra Boban Dimitrijević. U muzeju je bilo prilike da se čuju mnoge zanimljive istorijske činjenice o Vlasotincu i Vlasotinčanima. Obilazak je završen posetom crkvi i obilaskom “Starog groblja”. Svi učesnici, domaćini i gosti iz Bitolja, puni utiska zaključuju da je jučerašnji dan početak kolekcionarske, kulturne i prekogranične saradnje.

Takođe pročitajte

Šest jako dobrih razloga da jedete šećer i da se ne izvinjavate zbog toga

Brajan Sen Pjer, dijetetičar iz Skarboroa u Mejnu, shvatio je da treba navesti dobre razloge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.