U Svrljigu pokreću proizvodnju organske rakije

Nakon par godina priprema Bora Jović, mašinski inženjer iz Svrljiga i vlasnik vinarije „Status“ ove godine ispeći će prve litre organske rakije. Sirovinu će obezbediti sa svojih voćnjaka gde već gaji organsku aroniju i šljivu ali i iz organskog vinograda. Ova rakija će se na tržištu naći tek za pet godina jer je toliko potrebno da odstoji ili kako Jović kaže „da sazri“.
Organske plodove Jović uzgaja u ataru sela Merželeta gde ima pet hektara voćnjaka i 20 hektara vinograda. Iza njega je iskustvo u pravljenju vina i rakija od tri decenije.
“Iskreno nisam planirao da pravim organsku rakiju jer nisam bio siguran da bih imao tržište za to. Međutim,uveriosam se da u evropskimzemljamapostojiozbiljnaponudaorganskihpića, međukojimasenalazi i rakija. Već sedam godina proizvodim organsko vino od aronije, a planiram da za neku godinu krenem i sa proizvodnjom organskog jabukovog sirećeta, kaže Jović koji uveliko podiže voćnjake sa starim sortama jabuka kao što su „budimka“ i „kožara“

Jović je prvi u Srbiji pokrenuo i proizvodnju vino u amforama na isti način kako se ono pravila pre pet hiljada godina. Specijalne amfore je uvezao iz Gruzije a njegova vinarija smeštena u selu Malča, poznatom vinogradarskom kraju.

Takođe pročitajte

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore krajem prošle nedelje ozvaničen je početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.