četvrtak , 23 septembra 2021

U Srbiji uskoro još četiri laboratorije za testiranje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da se ulažu napori da u narednom periodu bude otvorene još četiri laboratorije za testiranje na korona virus u Srbiji.

Plan je i da se uključi što veći broj privatnih laboratorija. Vekić je za RTS izjavio da su na početku epidemije koronavirusa PCR test radile samo dve laboratorije u Srbiji, a da su sada u obradu uzoraka i testiranje uključene 22 laboratorije, prenosi Insajder.

“Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija”, kazao je Vekić i dodao da je u planu da testovi mogu da se rade i u laboratorijama u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu.

U Nišu se testiranja rade i u nedavno otvorenoj laboratoriji “Vatreno oko”.

Prema njegovim rečima, za testiranje na koronavirus konkurisalo je i više od 30 privatnih laboratorija, od kojih je do sada 27 dobilo dozvolu za rad.

Epidemiološka situacija
Od početka epidemije u našoj zemlji život su izgubile 652 osobe. Ukupan broj zaraženih je 28.497, a testirano je 762.229.

U poslednja 24 sata hospitalizovana su 203 pacijenta, dok je iz bolnica otupušteno 376. Trenutno je u Srbiji 8.799 aktivnih slučajeva, dok je od početka epidemije ozdravilo 18.965 ljudi.

Zamenica direktora Instituta batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u poslednjem danu najviše laboratorijski potvrđenih slučajeva bilo na teritoriji Beograda i Novog Sada, kao i da je zabeležen blagi skok obolelih u Kikindi.

Danas je na sednici Kriznog štaba doneta konačna odluka o tome kako će izgledati nastava u školama.

Nastava za đake prva četiri razreda odvijaće se u potpunosti u školi. U učionici može da bude maksimalno 15 đaka. Oni će imati četiri časa dnevno, koji će trajati po 30 minuta. Za starije uzraste će biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

 

Izvor: Naissus.info

Takođe pročitajte

Bezbednost dece – Da ne ćutimo o nasilju

Sve ubice dece, u sedam slučajeva na kojima smo radili, uključujući i Tijanino ubistvo, bile …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.