U Skadarliji obeležena 65. godišnjica od smrti Vlade Ilića

Na inicijativu Rotari kluba Beograda održana je promocija monografije o Vladi Iliću u kafiću „Familija“ u Skadaraliji. Neposredan povod za promociju je 65 godina od smrti Ilića, koji umro 3. jula 1952. godine. Pored rotarijanaca na promociji su bili ljubitelji istorije prestonice i članovi Udruženja Vlasotinčana u Beogradu „Vlada Ilić“.

Nenad Saković, predsednik RK Beograd, posebno je zahvalio autoru Saši Stankoviću što je približio život i delo najznačanijeg gradonačelnika prestonice između dva svetska rata, istaknuvši je da Vlada Ilić bio rotarijanac. Uručena su priznanja istaknutim članovima kluba među kojima je i Dragan Milčić, vlasnik kafića Familija.

Zoran Stamenković, većnik zadužen za kulturu u vlasotinačkom Opštinskom veću, rekao je da je loklana vlast uvek tu da podrži rad mladih i vrednih ljudi poput Stankovića.

„Navršava se i 135 godina od rođenja Ilića, ali takođe i osam decenija od osnivanja Beogradskog sajma, koji je dobrim delom nastao zahvaljujući upravo tadašnjem gradonačelniku, rekao je Saša Stanković.

Potom je profesor Stanković održao predavanje o stogodišnjem razvojnom putu porodice Ilić od rodnog Vlasotinca preko Leskovca do Beograda.

„U međuratnom periodu rotarijanci su bili knez Pavle Karađorđević, premijer Milan Stojadinović, književnik Ivo Andrić… Lično Vlada Ilić rukovodio se načelom rotarijanstva „da pojedinac u društvu radi samo u korist zajednice, objasnio je autor monografije o prvom modernom gradonačelniku Beograda.

Takođe pročitajte

Inkluzivni pristup obrazovanju – Učimo svi zajedno

Biotehnološka škola „Šumatovac“ u Aleksincu danas je bila domaćin događaja promocije inkluzivnog obrazovanja i uvažavanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.