Foto: Internet Magazin Sana Life

U Sijarinskoj Banji zadovoljni početkom sezone

Sa 18 izvora lekovitih voda i jedinstvenih gejzerom Sijarinska Banja predstavlja pravi dragulj u siromašnoj opštini Medveđa.Srž Banje je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gejzer” koja je oaza za lečenje mnogih bolesti počev od reume, stomačnih tegoba, bolesti očiju i disajnih organa. Međutim, osim što su se pre desetak godina preko Koordinacionog tela za jug Srbije uložila sredstva za izgradnju bazena podno gejzera na samu Specijalnu bolnicu nije se mnogo obraćala pažnja. Objekat je sagrađen daleke 1954.godine a poslednju adaptaciju imao je 1989.godine.

Poznato lečilište i odmaralište na jugu Srbije više od 80 posto svojih prihoda mora zaraditi na tržištu i u tome uspevaju uprkos nepovoljnoj kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti. Za nepune dve godine uspeli su da manjak od 5,7 miliona dinara prevedu u dobit pa su minulu godinu završili sa 5,9 miliona dinara u plusu. Direktor i dugogodipnji lekar u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gejzer“ Petar Jorgačević kaže da su uspeli i da renoviraju dva sprata sa ukupno 42 soba što je trećina njihovih kapaciteta.

“Morali smo da zaradimo novac, kako smo znali i umeli, da renoviramo i upristojimo barem jedan deo soba. Ova ustanova je praktično na tržištu jer nam RFZO popunjava tek 20 posto kapaciteta tako da za ostale goste moramo da se izborimo. Oni dolaze mahom sa juga Srbije ali i iz Vojvodine, kaže direktor Jorgačević koji je posebno ponosan na činjenicu što su stezanjem kaiša i popularnim cenama uspeli da izađi iz „minusa“ koji je pretio da im blokira poslovanje.
“Potrebno je još ulaganja ne samo u zidove i podove nego i u opremi a pogotovo je neophodno da se kadrovski osvežimo. Ova banja ima šta da ponudi i zdravima pogotovo u letnjim mesecima kada su aktuelni bazeni, dodaje Jorgačević.
U Specijalnoj bolnici radi 96 radnika, mahoh ljudi iz Medveđe i okoline a tokom leta angažuju i desetak sezonaca.
Cena smeštaja, hrane i terapija je od 1.maja 2900 dinara i ove cene važe samo tokom sezone dok su mimo toga i više od 20 posto jeftinije što je sigurno trenutno najpovoljnija banjska usluga. Nude i mnoge druge pogodnosti za plaćanje.

Takođe pročitajte

Niš beleži sve veći broj turista

Da li se broj turista koji posećuju Srbiju povećava, da li je jug centralne Srbije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.