Foto: Pexels (https://www.pexels.com/photo/person-using-laptop-on-white-round-table-6857187/)

U prvih 6 meseci kriza nije preterano uticala na IT tržište rada

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji se našlo pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Veliki broj IT stručnjaka iz ove dve države pristigao je u Srbiju i ovde nastavio privrednu aktivnost.

Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje, ali prema podacima najvećeg sajta za zapošljavanje IT-jevaca HelloWorld.rs broj oglasa za posao u IT industriji skočio je za 26% u prvih 6 meseci 2022. godine u odnosu na prvih 6 meseci 2021. godine.

Poslodavci se sve više odlučuju za rad od kuće i zapošljavaju seniore

Mogućnost rada od kuće je jedna od omiljenih beneficija IT stručnjaka koju im poslodavci omogućavaju. Da značajnost prepoznaju poslodavci pokazuje podatak da je broj oglasa za remote oglase skočio za neverovatnih 114%, s tim u vezi ovaj podatak pokazuje i da sve više stranih IT kompanija potražuje stručnjake iz Srbije, te ovo može biti i ozbiljan izazov za domaće poslodavce da svoje zaposlene zadrže. Udeo remote oglasa je sve veći te možemo videti da je sada svaki treći oglas u IT oglas sa opcijom rada od kuće.

Podaci pokazuju da je sve teže doći do medior i senior stručnjaka kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih oblasti na tržištu rada. Kompanije su u najvećem broju oglasa tražile medior stručnjake u čak 60% oglasa, sa druge strane za najiskusnije bilo je raspisano 30% oglasa. Ono što treba pomenuti da poslodavci sve manje zapošljavaju početnike, odnosno stručnjake sa najmanje relevantnog iskustva u IT sektoru, broj oglasa za juniore bio je samo 10%, ali i pored toga mladi ljudi brzo dolaze do posla, a u pogledu njihovih očekivanja oni predviđaju da će posao dobiti u prvih mesec dana nakon diplomiranja i očekuju početne plate između 800 i 1000 evra.

Za Software developere nema krize

Jedno od retkih zanimanja za koje možemo reći da nema krize jeste pozicija Software developer koji je u prvih 6 meseci bila najtraženija pozicija na IT tržištu rada. Podsetimo za ovu poziciju kandidati zarađuju i do 8500 evra.

Pored ove pozicije na listi najtraženijih pozicija našli su se i Frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjeri i Sistem administratori. Primetan je porast broja oglasa za menadžement pozicije poput IT menadžera, Project menadžera i sve traženijih Product menadžera.

Programski jezici koji su najtraženiji među poslodavcima su JavaScript, Java, Python i SQL, dok od dodatnih tehnologija sve više potražuju poznavanje Git-a, Linux-a, REST-a, kao i poznavanje agilnih metodologija.

Takođe pročitajte

Kvasac – superheroj dobrog ukusa!

Svaka vrsta ili soj kvasca ima svoje specifičnosti. Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.