U Nišu obavljeno 500 porođaja sa epiduralom

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu za samo 11 meseci prošle godine čak 500 porođaja urađeno je sa epiduralnom anestezijom o trošku osiguranja.

To je u ovoj klinici rekord, s obzirom na to da je u Nišu, za sve vreme od kad postoji epiduralna anestezija, do početka sprovođenja naloga ministra Zlatibora Lončara, da se svim trudnicama koje to žele od 1. januara prošle godine omogući da besplatno dobiju epidural, tu mogućnost dobilo ukupno 500 žena.

Profesor dr Zoran Radovanović, direktor KC „Niš“, kaže za „Novosti“ da u Nišu svaka porodilja može bez ikakvih problema da ostvari pravo na bezbolni porođaj, ako nema kontraindikacije za to.

„Izuzeci postoje samo u hitnim slučajevima, kada porodilja dođe u kliniku tek kad je porođaj gotovo već počeo, i onda nema vremena da se bira – govori on. – U svim drugim slučajevima žena može da odluči da li će da se porađa prirodno, sa epiduralom ili carskim rezom, ako medicinski parametri ne zahtevaju drugačiji pristup porodilji.

Manjak anesteziologa, koji je u većini ginekoloških klinika godinama bio izgovor što se epidural ne daje o trošku osiguranja, nego isključivo „po tarifi“, koja je dostizala i 15.000 dinara, u Nišu su prevazišli preraspodelom kadra – nisu zaposlili nijednog dodatnog lekara.

Na niškoj ginekologiji prošle godine bilo je 3.303 porođaja, a gotovo 20 odsto je urađeno u epiduralu.

„Toliko porodilja ovde nije dobilo epidural u prethodnih 50 godina – kaže prof. Radovanović. – Imamo i povećanje broja porođaja za 10 odsto u odnosu na 2012, što je potvrda da ovde zbog mogućnosti da dobiju epidural na porođaj dolaze i žene iz okoline, pa dnevno, u proseku, sad imamo 10 porođaja.

Sve više porodilja epidural, pogotovo od kako ga pokriva zdravstveno osiguranje, traži i u drugim porodilištima u Srbiji, ali zbog nedovoljnog broja anesteziologa u nekim klinikama epiduralna anestezija daje se samo u dnevnoj smeni.

Gotovo 50 odsto svih porođaja kod nas obavlja se u epiduralnoj anesteziji – kaže prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“. – To je značajno više nego kada se epidural plaćao, jer pacijentkinje znaju da je to dostupno svima. Ima više zahteva i želja za njegovom primenom, a i u svetu se veliki broj porođaja obavlja epiduralom.

U PORODILIŠTU u Nišu tate sada bez naknade mogu da prisustvuju porođaju, naravno, opet, pod uslovom da nije reč o hitnom porođaju. Prof. Zoran Radovanović kaže da očevi prvo moraju na psihološku pripremu u dom zdravlja, da ne bi padali u nesvest u porođajnoj sali i tako ometali porođaj. Lane je porođaju u Nišu prisustvovalo 100 očeva, i taj trend je u porastu.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.