subota , 25 marta 2023
Ekipa iz Niša koja radi na novoj platformi u Naučno tehnološkom parku

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu razvijaju novu platformu

Digitalno bankarstvo više nije novina, ali da li je izvodljivo da dve saglasne strane odrade važeći kupoprodajni ugovor bez odlaska kod notara ili neki drugi pravni posao.

Izvodljivo je ako su korisnici blokčejna, odnosno ako su registrovani na ovu platformu koja se uveliko razvija u svetu digitalne industrije. Blokčejn se može opisati kao “lanac blokova”, ali ne u tradicionalnom značenju, već u digitalnom smislu, gde blok predstavlja digitalne informacije koje su sačuvane u javnoj data bazi – lancu.

Na razvoju takve platforme već tri godine radi Nišlija Marko Veličković sa svojim timom, a to čime se oni bave nedavno je, prilikom otvaranja Naučno-tehnološkog parka u Nišu, oduševilo i predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Blokčejn čuva evidenciju o transakcijama, a istovremeno obezbeđuje sigurnost, transparentnost i decentralizaciju. Ovakav lanac podataka je u potpunosti otvoren za sve na mreži, a jednom upisanu informaciju na njemu gotovo je nemoguće promeniti. Svaka transakcija na blokčejnu osigurana je digitalnim potpisom koji dokazuje njenu autentičnost. Zbog upotrebe šifriranja i digitalnog potpisa podaci zapisani na blokčejnu su zaštićeni i ne mogu se menjati – pojašnjava Marko, čija se kompanija bavi izradom veb-šopova i sajtova.

Blokčejn je veliki izazov “za koji on živi”.

Slanje novca

Razmotrite primer gde tražite opciju da pošaljete novac svom prijatelju koji živi van zemlje. Sada koristite banku ili aplikaciju poput “pejpala”. Ova opcija uključuje treće lice kako bi se transakcija obradila i automatski ne možete da obezbedite sigurnost svog novca, jer je vrlo moguće da haker izmeni i zloupotrebi transakciju. Kod blokčejna nema trećeg lica i sve informacije i zapisi su javni i decentralizovani. Pošto se informacije ne čuvaju na jednom mestu, ne postoji mogućnost da ih haker izmeni – objašnjava Marko Veličković.

Takođe pročitajte

Počinje obnova crkve u Gornjem Adrovcu u čijoj porti je sahranjen grof Rajevski

U narednim mesecima počinje obnova crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.