Grčka uvek inspiriše Foto: Photo by jimmy teoh: https://www.pexels.com/photo/photo-of-santorini-greece-1010640/

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih romana? Zanimaju vas one pozadinske priče, poput toga kakav je to razuzdani ples doveo do rađanja demokratije, zašto je filozof Heraklit smatrao da Homera treba bičevati, na koji način je u to doba skupljeno, kako procene kažu, oko 700 hiljada knjiga za čuvenu Aleksandrijsku biblioteku i šta je po zanimanju bio pobednik prvih Olimpijskih igara?

Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? 

Onda ne propustite izuzetno delo Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? grčkog arheologa i pisca Teodora Papakostasa, koju pred srpsku čitalačku publiku donosi Vulkan izdavaštvo. Ova informativna i istovremeno urnebesno zabavna knjiga arheologa iz Soluna stoji rame uz rame sa bestselerima i izuzetnim ostvarenjima kao što su Doručak sa Senekom Dejvida Fajdlera i Mala knjiga stoicizma Jonasa Salcgebera, i svakako vas neće razočarati.

Papakostasovo uzbudljivo putovanje kroz prostor i vreme, od najranije praistorije do kraja klasične antike, počinje u liftu. Dva neobična stranca, naratori priče, upoznaju se tako što se nađu zarobljeni u zaglavljenom liftu. Jedan od njih je arheolog. Jednostavno pitanje: „Čime se bavite?“ postaje potka za dijalog koji plete fascinantnu priču. Jedan od sagovornika, i to onaj koji nije arheolog, najpre ciničan i ravnodušan, sve zainteresovanije zasipa arheologa pitanjima, a arheolog – erudita, strpljiv sagovornik, šarmantno nepošten, ali i beskrajno zabavan – na njih odgovara. Rezultat je spektakularan, neverovatno zabavan i zadivljujući prikaz drevne Grčke.

Arheologija i antika u celini, poručuje Papakostas, pripadaju svima nama. Proučavanje arheologije i antičkog sveta je neka vrsta psihoterapije kroz koju učimo o sebi. „Na kraju krajeva nismo toliko različiti, bez obzira da li smo živeli u drevnoj Mikeni ili živimo u savremenom Londonu. Postoji mnogo blaga koje treba iskopati iz naše zajedničke prošlosti i povezanosti tokom vremena“, kaže Papakostas.

O autoru knjige

Teodor Papakostas je rođen u Solunu. Diplomirao je arheologiju, a magistrirao praistorijsku arheologiju na Univerzitetu u Notingemu, u Engleskoj. Doktorirao je klasičnu arheologiju na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu. Učestvovao je u iskopavanjima u Grčkoj i Velikoj Britaniji i radio u Arheološkom muzeju u Solunu.

 Knjigu Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? možete pronaći na sajtu vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.