U dvoje je slađe?

Idete u nedeljnu nabavku namirnica i dajete sve od sebe da pripremite ukusne, balansirane obroke. Takođe živite sa partnerom koji se ne slaže sa vašim novim zdravim načinom života. Nagovarate ga, objašnjavate prednosti i zašto je to dobro za njega, ali ne uspevate da ga ubedite. Posle toga slede nesporazumi i rasprave.

Partnerska veza može da ima veliki uticaj na izbor hrane, naročito ako živite zajedno. Verovatno mnogo vremena provodite zajedno, možda kuvate i odlazite u restorane, a hrana je nešto što vas povezuje. Šta se dešava kada neko poželi da promeni način ishrane, a partneru se to ne dopada? Odlazak na sladoled, gledanje filmova kod kuće i naručivanje hrane, rezervisanje mesta u restoranu u specijalnim prilikama… sve to postaje malo komplikovanije. Osobe koje promene način života su obično oduševljene zbog toga i žele da ih partner prati u tome.

Tada može da dođe do problema. Osoba koja se trudi da se zdravije hrani ili počne preterano da insistira na tome ili čak (ponekad nenamerno) pokušava da kod partnera izazove osećaj krivice, često i ne primećujući kakav problem to kod njega stvara. Dešava se da dođe i do burnih svađa na ovu temu.

Svaka veza je drugačija i u suštini od vas i vašeg partnera zavisi koji pristup je najbolji. Međutim, način na koji rešavate sukobe u vezi sa ishranom se ne razlikuje mnogo od drugih elemenata veze – komunikacije, saosećanja, razumevanja… Postoje određene strategije koje mogu da se primene u ovakvoj situaciji.

Granice: Odredite ih, prihvatite ih, poštujte ih.

Kad na dnevni red dođe pitanje hrane, često se dešava da se prelaze granice. Mi se razlikujemo od svog partnera. Bez obzira na to koliko smo bliski, svako za sebe ima ono što voli ili ne voli, ono što mu je potrebno, što mu je cilj ili želja. Često se toliko zbližimo sa partnerom da počinjemo da se ponašamo isto kao on i obrnuto. Kad zaboravite da je partner osoba za sebe, možda ne shvatate koliko preterujete u očekivanjima da partner radi ono za šta nije spreman (ili ne želi) samo zato što vi to radite ili smatrate da je dobro za njega. Naravno da partner može da uradi nešto da bi vas učinio zadovoljnim, ali ta vrsta motivacije je obično kratkog daha. Samostalnost u okviru veze je bitna, a to se odnosi i na hranu. Ako vaš partner nije zainteresovan za promene u ishrani, onda to treba da poštujete. Vršenje pritiska ili izazivanje osećanja krivice da biste naveli partnera da se zdravije hrani nije dobar dugoročan pristup. A i nije dobar za samu vezu.

Uvek vodite računa o sebi.

Jasno je da je život mnogo lakši ako vi i vaš partner imate isti način ishrane. To stvara manje glavobolje u kuhinji i prilikom izlazaka u restoran. Međutim, ako to iz bilo kog razloga nije slučaj, nastavite da vodite računa o sebi. Jedite hranu koja vas čini srećnim i pomaže da se osećate dobro. Možda se čini da je lakše prihvatiti način na koji vaš partner želi da se hrani, ali to nije recept za sreću na duge staze.Posmatrajte to kao način da se pozabavite izborima koje pravite i bolje razumete kako biste voleli da se hranite. Obratite pažnju na hranu koja vam pruža balans između zadovoljstva i hranljivosti. Procenite kako se vaš um i telo osećaju kad jedete različite vrste hrane. To će vam pomoći da bolje razumete šta za vas lično znači zdrava ishrana.

Oslonite se na one koji imaju sličan stav prema ishrani.

Nerealno je očekivati da jedna osoba može da ispuni sve naše potrebe. Ako partner nije zainteresovan ili spreman za promene, postoje druge osobe u vašem životu koje jesu. Razmislite o kolegama na poslu, rodbini, prijateljima ili osobama u vašoj okolini sa kojima možete da kuvate ili jedete van kuće. Ako niste u mogućnosti da se viđate sa njima, slanje poruka ili video razgovori telefonom takođe mogu da budu od koristi! Možete da definišete zajedničke ciljeve i razgovarate o praktičnim koracima za njihovo ostvarivanje. Kada to radite sa nekim ko ima sličan stepen motivacije kao vi, korisno je da čujete kakvi vas izazovi očekuju i kako da ih prevaziđete.

Stvorite prilike za povezivanje preko hrane koju volite.
Idite zajedno u kupovinu i pitajte partnera šta bi voleo da jede te nedelje. Imajte na umu da ne morate da jedete isto. Možda vi želite slatki krompir, a vaš partner beli pirinač. To je sasvim u redu! I dalje možete da stvorite priliku da se povežete preko hrane koja vam oboma zadovoljava apetit. Probajte da nađete način da zajedno pripremate obroke. To je ne samo odličan način da se povežete preko hrane, već i pomaže da se više ceni sam proces pripreme obroka. Ako je vaš partner za to, izaberite jedan dan u nedelji kada ćete oboje da skuvate nešto u čemu ćete zajedno da uživate.

Ako oboje volite da jedete van kuće, možete na smenu da birate mesta koja vam oboma odgovaraju. Unapred proverite jelovnik i ako niste sigurni, ponudite partneru nekoliko mogućnosti. To što se ne hranite na isti način ne znači da ne možete da nađete način da zajedno uživate i povežete se preko hrane.

I na kraju, nije lako promeniti način ishrane (mada na Instragramu to deluje jako jednostavno). Postoji mnoštvo razloga zašto neko nije raspoložen da menja navike u ishrani i bitno je uvideti koji su to razlozi, uključujući nesvesni otpor i njegovo poreklo. Posmatrajte to na sledeći način: radoznalo istraživanje pitanja ishrane udvoje može da predstavlja odličan način za povezivanje i razumevanje.

 

Izvor: https://www.self.com/story/healthy-eating-in-a-relationship

Foto: Wiktor Karkocha

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.