Foto: MRCN

U “Dedinoj garaži” održana radionica za decu sa poteškoćama u razvoju

Kako bi i deca sa poteškoćama u razvoju mogla da naprave svoje igračke i time vežbaju motoričke sposobnosti, proteklog vikenda su za njih “Dedina garaža” i udruženje “Sovuljak” organizovali radionicu. Iz “Garaže” navode da je važno da deca budu kreativna i stvaraju, jer na taj način oslobađaju sebe i pravilno se razvijaju.

Dedina garaža nastavlja da na kreativan način budi stvaralaštvo u mališanima. Ovog puta su osmislili radionicu gde su deca, kojoj je to potrebno, dodatno razvijala svoje motoričke sposobnosti praveći delove i spajajući ih u igračku. U pomoć im je priteklo udruženje “Sovuljak”, koje se prevashodno bavi rehabilitacijom i pružanjem pomoći deci sa poteškoćama u razvoju.

“Mi smo za tu priliku dizajnirali jednu specijalnu igračku gde će deca uz pomoć nas i roditelja sastaviti taj komplet, a kasnije će imati jednu igračku uz koju će moći da vežbaju svoju motoriku”, kaže Nina Spasić iz Dedine garaže.

Kako kaže, veoma je bitno da se deci pruži osećaj radosti, jer oni kroz stvaranje oslobađaju sebe, jačaju i time doprinose da njihov svet bude veseliji. Na ovaj način, osim što upoznaju sebe, upoznaju i druge oko sebe.

“Dakle, time što zajednički rade, stvaraju osnovu da zajednički žive, poštuju i uvažavaju različitost, da bolje razumeju i druge i sebe, i time se doprinosi da među decom ne postoji agresivnost”, ističe Spasićeva.

“Garažaonice” u novom prostoru

Nina i ekipa iz “Dedine garaže” ranije su materijal za delove igračaka tražili i sklapali u prirodi i igraonicama. Ipak, kako je sve veći broj dece zainteresovan za ove kreativne majstorije, odlučili su da pronađu prostor u kom će biti dovoljno prostora za sve i koji će ličiti na pravu radionicu.

“U sklopu projekta podržanog od strane EU adaptirali smo prostor – garažu u kojoj ćemo deci moći da pružimo češće naše programe, da ošmišljavamo radionice, da sami stvaraju svoja dela i da iz naše garaže odu bogatiji za neku veštinu”.

U planu je da se u narednom periodu igraonice u “Garaži” – takozvane garažaonice, i na novoj adresi u Kovanlučkoj 50 održavaju vikendom. Kako bi ovaj prostor opremili po meri dece, “Dedina garaža” konkurisala je preko sajta promeni.rs. Zahvaljujući Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju su, kažu, uspeli da obnove stolice i materijale neophodne za rad u garaži.

“Bila je specifična pomoć, jer smo naišli na razumevanje problematike i čime se bavimo. Oni su osetili čime možemo da doprinesemo društvenoj zajednici i naša saradnja je proistekla iz njihvog osećaja”, dodaje Spasićeva.

I niški osnovci u “Dedinoj garaži”

Novi prostor dao je i nove mogućnosti – u “Dedinoj garaži” sada ima mesta za sve kreativce i male stvaraoce. U narednom periodu njihovi gosti biće niški osnovci.

“U okviru nastave u osnovnim školama postoji predmet koji se naziva projektna nastava gde bi deca trebala da imaju proces stvaranja, sve ono što ih očekuje tokom izrade. Zato smo pozvali škole sa Palilule i šire da jedan čas projektne nastave održe u našoj radionici. Pravili bismo sa njima i učiteljicama drvenu društvenu igru gde bi oni učestvovali u osmišljavanju i izradi. To bi onda bio poklon njihovim školama, što bi mogli dalje da igraju sa drugarima”, dodaje Spasićeva.

Ona navodi da svako dete treba da razvija svoj stvaralački potencijal.

This slideshow requires JavaScript.

“Danas, u ovom brzom vremenu kada škole ili roditelji ne mogu da odgovore na to da deca budu u smislenom kreativnom okruženju, da odrasli nisu tu da ih podstaknu, da probude to stvaralačko u sebi – to jeste smisao nastajanja Dedine garaže da ujedinjenii zajedno budimo ono kvalitetno u deci i sebi”, kaže ona.

Spasićeva dodaje da im je digitalni svet uskratio da osete moć svojih ruku, jer rad rukama uspostavlja veoma važne neuronske veze u mozgu deteta. Tako ono razvija svoje potencijale.

“Ono što dete mora da oseti jeste koliko je moćno, da nije jedan konzument i potrošač, već da je kreator i stvaralac, da je korisnik isto koliko i stvoritelj. To je nešto što se danas potiskuje i deca ulaze u neku fazu mirnog, gde nemaju aktivnost i gde su previše pasivna”, objašnjava.

Inače “Dedina garaža” već šest godina kroz majstorije, igru i stvaralaštvo kod najmlađih budi prirodnu radoznalost. To su sve stvari koje njima, kako kažu, pomažu da život doživljavaju celovitije i da budu srećniji.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.