Turski „Cyber nož“ pred niškim lekarima

Turska zdravstvena grupacija Acibadem (Adžibadem) prvi put u Srbiji organizuje Simpozijum sa temom „Nove mogućnosti u terapiji onkoloških pacijenata“. Biće predstavljen „Cyber nož“ koji ima mogućnosti  da „okupira“ tumor i uz pomoć svoje preciznosti isporuči zračenje samo u njega uz poštedu okolnog zdravog tkiva.

Kibernetički nož (Cyber Knife) poznat je kao prvi i jedini robotički sistem radiohirurgije koji sa izuzetnom preciznošću, i do jednog milimetra, može da izleči sve vrste tumora po čitavom telu. Uz pomoć ovog sistema predeli u mozgu i drugim delovima tela koji su zahvaćeni tumorom mogu da se tretiraju visokim dozama zračenja sa fokalno usmerenim zracima. Štaviše, okolno zdravo tkivo je primenom ove terapije maksimalno zaštićeno od štetnog uticaja zračenja.

Jedan od najpoznatijih stručnjaka iz ove oblasti ie prof. Enis Ozyarradijacioni onkolog, profesor radijacione onkologije, ali veliki stručnjak i poznavalac stereotaksične hirurgije.    Vođa tima za Cyber nož jer od 2007. godine, kada kada je tretirao i svog prvog pacijenta, radi s njim. Od tada do danas ima više od 1300 pacijenata kojima je primenio ovaj tretman uspešno. Član Balkanskog, Evropskog i Američkog udruženja terapeutskih radiologa i onkologa

On će biti prvi predavač na simpozijumu koji će biti održan 1.septembra u hotelu „Niški cvet“.

Na simpozijumu će predavanje imati i prof Ozlem Er, onkolog, klničke studije završila u MD Anderson Cancer Center u Hjustonu, USA, za karcinom dojke i tumore gastrointestinalnog trakta. Šef katedre za medicinsku onkologiju Medicinskog fakulteta Acibadem Universiteta u Istanbulu, Turska. Član je „Američkog žurnala za patologiju“, naučnog časopisa sa jako visokom reputacijom.Član Evropskog udruženja za medicnsku onkologiju, USA udruženja za kliničku onkologiju, USA asocijacije za kancerska istraživanja, Internacionalne asocijacije za istraživanja karcinoma pluća.

Ona će govoriti o specifičnim terapijama koje se danas sprovode prema nalazima imunohistohemije, kao i metodima i principima biološke terapije.

Assoc Prof Koray Guven, radiolog, interventni radiolog – izvodi savremene interventno-radiološke  dijagnostičke i terapijske procedure TACE i TARE. Izuzetnu pažnju trebamo posvetiti proceduri TARE (transarterijska radioembolizacija sa radioaktivnim itrijumom), koja se primenjuje u cilju lečenje karcinoma jetre, kao i pojedinih vrsta metastaza na jetri, jer je jetra zbog svoje velike prokrvljenosti meta mnogobrojnih tumora, koji daju diseminaciju u njoj.

Ass Prof Dr Deva Petrova – Acibadem Sistina Hospital, Skoplje, Makedonija – profesor Medicinskog fakulteta Sveti Kiril i Metodije, Skoplje, onkolog, radioterapeut, posebne edukacije za karcinom dojke kao član Evropske asocijacije medicinskih onkologa. Njeno predavanje je upravo na temu sprovođenja konformalne radioterapije sa dodatnim poljima kod karcinoma dojke i terapijski uspeh.

Očekuje se prisustvo između 80 i 100 srpskih lekara. Učešće na simpozijumu je besplatno, za predavače nosi 9 poena za obnovu licence, a za lekare 5 poena.

Takođe pročitajte

Zašto je ujed krpelja toliko opasan i kako ga tretirati?

Lepo vreme, bujna vegetacija i duži boravak u priprodi najavljuju opasnost od ujeda krpelja. S …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.