subota , 16 oktobra 2021

Turizam je ozbiljna razvojna šansa

Programom razvoja turizma za period od 2019. do 2024.godine, sa akcionim planom, odredili smo prave ciljeve razvoja turizma i pokazali da  ovu granu shvatamo kao ozbiljnu razvojnu šansu – rekla je prilikom prezentacije dokumenta direktor Turističke organizacije opštine Vlasotince Olivera Cvetković.

Opštinu Vlasotince u prošloj godini posetilo je 17.750 izletnika i turista, gotovo isto koliko i u 2016.godini. U 2017.ostvareno je 2074 noćenja, što je 85% više nego u 2015.godini, izneo je podatke stručni konsultant dr Branko Krasojević.

“Nedostaju smeštajni kapaciteti, ali ne mislim u smislu izgradnje novih već adaptacije postojećih kroz proširivanje broja soba i apartmana u privatnim kućama i seoskim domaćinstvima, do obnove starih vila koje su tražene – rekao je Krasojević.

On je dodao da Vlasotince ima mnogo uporednih prednosti u odnosu na druge, ali da one nisu valjano valorizovane i da program razvoja ima za cilj da se ti kapaciteti iskorite na pravi nači, u smislu održivog razvoja.

Turistička organizacija Vlasotince jedna od prvih na jugu Srbije koji su usvojili ovaj Program razvoja i da je cilj da promovišu ovu varoš kao mesto koje “ima dušu” a koju čine mnogi segmenti.

“U programu su jasno date smernice za unapređenje mnogih vidova turizma. Veliki osvrt dat je na manifestacioni turizam pre svega na podizanje organizacije Vinskog bala na viši nivo kao i uvođenje novih manifestacija koje će podstaći kako razvoj preduzetništva , naročito osnaživanja žena preduzetnica tako i afirmacija mesta kroz brojne manifestacije i događaje. Pored manifestacionog biće naglašen sportsko rekreativni turizam, biciklizam , planinarenje, paraglajding i ostali oblici za koje je ovo podneblje pogodno, obzirom da kroz teritoriju opštine Vlasotince prolazi deo Evropskog pešačkog puta i jedan od najboljih terena za moto kros na Balkanu, kaže direktorka Olivera Cvetković koja najavljuje  uređenje i promociju gradskog kupališta  sa posebnim osvrtom na usavršavanje ponude sportsko rekreativnog centra Vlasina,opremanje jezera pratećom infrastrukturom, (plažnim mobilijarom, uvesti animaciju gostiju.

“Planira se izgradnja avantura parka sa rekvizitima za sport i rekreaciju na bazi modela „edukacija kroz zabavu“.U saradnji sa poljoprivrednim gazdisntvima se planira aktiviranje razvoja seoskog turizma (medari, vinari..) U okviru programa su obuhvaćene i kulturno istorijske znamenitosti sa velikim akcentom na graditeljsko nasleđe Vlasotinca . Planira se i organizovanje neformalnog obrazovanja radi sticanja funkcionalnih znanja (obuke u oblasti turizma, hotelijerstva i restoraterstva, smeštaja i ishrane u privatnom smeštaju, lokalnih turističkih vodiča, animatora, interpretatora…) za poslodavce, zaposlene u javnom i privatnom sektoru i nezaposlene.
Sve ovo je u cilju toga da nakon sprovođenja programa možemo kategorisati opštinu Vlasotince kao turističko mesto za šta ono ima i više nego realne šanse, zaključuje direktorka.

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Dragoljube, boli me grlo!

Dragoljub ili latinče (Tropaeolum majus) omiljena je baštenska biljka jer gotovo ne zahteva veliku negu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.