Ilustracija: Flickr

Tržište rada se menja – Raste broj žena u IT-u

Kroz istoriju tehnologija IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama. Da se situacija na tržištu rada menja, pokazuju podaci najvećeg sajta za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, da je svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom upravo – žena.

U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika, samo 15% žena zarađuje iznos od preko 2000e, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos.

Informacione tehnologije su najbrže rastuća industrija i kao takva susreće se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage. Kako kompanija Microsoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, što bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

Dame u IT-u zarađuju i preko 2000e

Kada govorimo o IT tržištu prva asocijacija su visoke plate. U odnosu plata između muškaraca i žena, možemo videti jasan disbalans. Samo 15% žena zarađuje iznos od preko 2000e, dok 30% muškaraca zarađuje isti iznos. Čak 40% kandidata ženskog pola zarađuje iznose do 1000e.

U prilog tome govori i situacija da je veliki broj žena u IT-u sa malim radnim iskustvom, čak 55% juniora, mediora 43% i samo 2% seniora. Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

Šta žene motiviše na poslu?

Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ u pogledu zadovoljstva radnim mestom pokazuje da je 82% ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom. Kada uzmemo ovaj podatak u obzir onda možemo videti da je velika većina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i utiču beneficije zaposlenih u IT-u. Postavlja se pitanje „šta motiviše dame u tehnologiji?“

U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće kao i edukacije/obuke.

Kako dame navode prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste tkzv. work/life balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih 8 sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

Najtraženije pozicije među ženama:

1.Quality Assurance
2.Software Developer
3.IT Project manager
4.Automation QA Engineer
5.Java Developer

Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u. U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menadžerske pozicije, te ne čudi da je u prvih 5 najtraženijih upravo pozicija IT prodžekt menadžera. Pored toga, mlade dame nisu preterano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality Assurance-a.

Takođe pročitajte

Ministarstvo rudarstva i energetike i zeleni projekat sigurnih kuća sa kompanijom Huawei

Plan Vlade Republike Srbije je da do kraja ove decenije proizvodi do 45 odsto električne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.