Trudnoća- Da“putovanje“ bude što bezbrižnije

Trudnoća je normalo psihofizičko stanje sa nizom promena koje se dešavaju u organizmu, trudnoća nije “bolest”! Od onog trenutka kada žena sazna da je trudna, zvanično se označava početak majčinstva.

Psihološka trudnoća zapravo označava sve one promene koje se dešavaju na mentalnom planu koje omogućavaju promenu identiteta žene i razvoj majčinske uloge. Ove promene uključuju predstave o bebi, o sebi kao majci, parteru/mužu kao ocu, promene svih uloga u širem porodičnom sistemu koje će se desiti sa dolaskom bebe, promenu rutine na poslu, u društvenom životu.

Ovi mentalni procesi zapravo predstavljaju razvoj ličnosti koji se odvija istovremeno sa razvojem bebe. Sa psihološke tačke gledišta povezanost telesnih promena kao što je promena u hormonima i emotivnog stanja žene nije tako jednostavna i ponekad žena ne prepoznaje sebe u pojedinim situcijama u kojima postaje razdražljiva i preosetljiva, u takvim situacijama je potrebna potpuna podrška partnera.

Takve promene su najizraženije u prvom trimestru kada se organizam prilagođava novonastalom drugom stanju i razvoju bebe. Nagle promene raspoloženja kod trudnica su uobičajene u trudnoći. Emocije koje žena oseća (bilo da su one prijatne ili neprijatne) mogu da postanu intenzivnije, burnije, da traju kraće nego inače i da se brzo smenjuju. Ovakvo stanje se često pripisuje delovanju hormona. Tokom trudnoće lučenje postojećih hormona se mnogostruko uvećava, a počinju da se luče i neki novi.

Neke žene kroz trudnoću prolaze rasterećeno. One mogu da budu zadovoljne i uzbuđene zbog izmena na svom telu koje trudnoća donosi, da osećaju radost i samo ponekad blagu tremu zbog promena koje će da se dogode rođenjem deteta u njihovom životu. One su sigurne u svoju sposobnost da se snađu u novoj situaciji. Međutim, za većinu žena period trudnoće predstavlja istovremeno i period velike sreće, ali i velikih strahova.

Iz ugla psihologa. ujedno i iz ugla buduće mame mogu da kažem da veliku ulogu u trudnoći ima sigurnost u svoje sposobnosti i psihička rasterećenost. Taj period koji traje devet meseci je veoma važan za razvoj bebu a vi imate veliki uticaj na to kroz sve faze koje prolazite u trudnoći.

Pored svih analiza koje trudnicu mogu da iscrpe i zabrinu, i pored traganja za pravim ginekologom koji će trudnicu uputiti u dugotrajno “putovanje” kroz različita stanja od devet meseci, dati prave savete i ojačati njeno samopouzdanje, ona mora da ostane dosledna sebi i odbaci sve strahove. Zbog tih strahova trudnica postaje veoma osetljiva na neke postupke jer ih projektuje u budućnost.

Kada strah upravlja našim razumom, tada nemamo distancu u odnosu na ono što zamišljamo da bi se moglo desiti, i nemamo kočnice. Tada jedno partnerovo ponašanje lako postaje katastrofa biblijskih razmera. Tada male neodgovornosti dobijaju ogromne dimenzije, trapavi dobronamerni komentari postaju velike uvrede, a sporadične greške postaju trajne karakterne mane.

Međutim, kako žena postaje sigurnija u svoje telo i svoju snagu i sposobnost da se snađe u ulozi majke, tako i ti strahovi nestaju. Ne zaboravite da vaša beba oseća svaku promenu (radost, uznemirenost ili strah). Prekinite svaku osobu koja počne da vam objašnjava svoje neprijatno iskustvo ili da vam deli savete koji vam nisu prijatni i ne želite da ih slušate, jer svako je individua za sebe. Buduće mame verujte u sebe i uživajte u pokretima vaše bebe dok ne dođe momenat da zagrlite svoje dete.

Meri Stojković
master klinički psiholog

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.