utorak , 21 januara 2020
Početna / KATEDRA / TRNOVICA u Svođu – Sve se može kad se deca slože

TRNOVICA u Svođu – Sve se može kad se deca slože

Pored Jesenjeg i Uskršnjeg vašara učenici Osnovne škole “Dositej Obradović” u Svođu odlučili su da oživime stari letnji seoski vašar i to 8.avgusta na verski praznik Trnovica.

Vašar na Trnovici u Svođu ima dugu tradiciju ali je ona pre par godina prekinuta jer nije bilo interesovanja lokalnog stanovništva niti trgovaca svim i svačim da se on održava. Jednostavno, migracija je učinila svoje pa je inicijativa učenika ove škole pravi, mali podvig da selo ponovo oživi, makar na jedan dan.

“U našoj školi u Svođu godinama unazad ogranizuju se jesenji i Uskršnji vašar. Na tim vašarima prodavalo se ono što mi napravimo zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima a nije retko da se spremaju slatkiši i slana peciva koja su bila savršen dodatak da se upotpuni budžet. Sa poslednjeg takvog vašara, prikupljena sredstva smo iskoristili i posetili školu “Bora Stanković” u Guberevcu. Prisustvovali smo humanitarnoj predstavi „ Koštana“ koju su spremili naši vršnjaci, gde smo donirali sav prikupljen novac sa vašara, pohvalili su nam se učenici ove škole koji će  pored ta dva vašar u školskom dvorištu iveti seoski vašar na Trnovicu.

“Svako je dobio zadatke, dobili smo podršku Turističke organizacije i Projekat “Trnovica 2019.” je dobio završni okvir. Na pomalo zaboravljenom vašaru će pored uobičajenih učeničkih radova biti i magneti, šolje, privesci sa motivima sela…Sve ove aktivnosti nadovezuju se na novi predmet u školi preduzetništvo u petom i projektna nastava u prvom  razredu, kaže profesorka Jadranka Stamenković.
Druženje je najavljeno za 8. avgust od 10 sati ujutru.

U nadi da je ovo početak nečega što će postati tradicija pozivamo vas da posetite naš štand i ponesete lepu uspomenu iz Svođa, poručuju preduzimljivi učenici ovog vlasotinačkog sela.

 

Takođe pročitajte

Podrška mladima u izboru budućeg zanimanja

Petnaestoro maturanata gimnazija i srednjih stručnih škola posetilo je kompaniju Better Collective Niš u okviru …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.