subota , 15 avgusta 2020

TRNOVICA u Svođu – Sve se može kad se deca slože

Pored Jesenjeg i Uskršnjeg vašara učenici Osnovne škole “Dositej Obradović” u Svođu odlučili su da oživime stari letnji seoski vašar i to 8.avgusta na verski praznik Trnovica.

Vašar na Trnovici u Svođu ima dugu tradiciju ali je ona pre par godina prekinuta jer nije bilo interesovanja lokalnog stanovništva niti trgovaca svim i svačim da se on održava. Jednostavno, migracija je učinila svoje pa je inicijativa učenika ove škole pravi, mali podvig da selo ponovo oživi, makar na jedan dan.

“U našoj školi u Svođu godinama unazad ogranizuju se jesenji i Uskršnji vašar. Na tim vašarima prodavalo se ono što mi napravimo zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima a nije retko da se spremaju slatkiši i slana peciva koja su bila savršen dodatak da se upotpuni budžet. Sa poslednjeg takvog vašara, prikupljena sredstva smo iskoristili i posetili školu “Bora Stanković” u Guberevcu. Prisustvovali smo humanitarnoj predstavi „ Koštana“ koju su spremili naši vršnjaci, gde smo donirali sav prikupljen novac sa vašara, pohvalili su nam se učenici ove škole koji će  pored ta dva vašar u školskom dvorištu iveti seoski vašar na Trnovicu.

“Svako je dobio zadatke, dobili smo podršku Turističke organizacije i Projekat “Trnovica 2019.” je dobio završni okvir. Na pomalo zaboravljenom vašaru će pored uobičajenih učeničkih radova biti i magneti, šolje, privesci sa motivima sela…Sve ove aktivnosti nadovezuju se na novi predmet u školi preduzetništvo u petom i projektna nastava u prvom  razredu, kaže profesorka Jadranka Stamenković.
Druženje je najavljeno za 8. avgust od 10 sati ujutru.

U nadi da je ovo početak nečega što će postati tradicija pozivamo vas da posetite naš štand i ponesete lepu uspomenu iz Svođa, poručuju preduzimljivi učenici ovog vlasotinačkog sela.

 

Takođe pročitajte

Kako izgledaju danas putovanja avionom širom Evrope

Putnici širom Evrope polako počinju da putuju avionom, jer time značajno olakšavaju prelazak granica. Međutim, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.