Trio Anima iz Niša otvara koncertnu sezonu nastupom u Galeriji SANU

Trio Anima iz Niša nastupiće 3. februara u Galeriji SANU u Beogradu i time započeti svoju ovogodišnju koncertnu sezonu, dok se krajem meseca, 28.februara očekuje i nastup u Banja Luci na Banskom dvoru.

Ovaj svojevrsni Trio, održaće pred beogradskom publikom koncert iz dva dela. Prvi deo koncerta biće posvećen njihovom saradniku Aleksandru Jakovljeviću, violončelisti, redovnom profesoru na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu koji već nekoliko godina nastupa sa Triom koji čine redovne profesorke na FU Ana Veličković Igić, flauta i Aleksandra Ristić, sopran kao i docent Ingrid Janković, klavir.

Na koncertu će biti izvedena dela Mocarta i Humela u prvom delu, ali i kompozicije akademika Dejana Vespića u drugom delu koncerta koji je posvečen samom Triu. Premijerno će biti izveden i ciklus pesama „Cancones Oligirondines“, šest pesama različitog karaktera, španskog kompozitora Brajana Martineza koji je ovaj ciklus posvetio Triu Anima.

Violončelista Aleksandar Jakovljević ističe da poznanstvo sa članicama Tria Anima datira još od davne 1988.godine. Do profesionalne saradnje sa Triom došlo je zbog deljenja zajedničke strasti prema kamernoj muzici.

„Njihov, na prvom mestu, ljudski kvaliteti, neosporan profesionalizam i visoki umetnički dometi su bili uočljivi još od tih, studentskih dana. To je odmah skrenulo moju pažnju, ali sticajem okolnosti, naši putevi su se nakon studija razišli, ali na obostrano zadovoljstvo ne u suprotnim pravcima, več u jednoj elipsoidnoj paraleli, tako da su se 2003. godine opet spojili. Naravno sada sa više iskustva, umetničkih ostvarenja i zajedničkom opsesijom za kamernu muziku počela je jedna spontana saradnja, koja se iz dana u dan nadograđuje i učvršćuje. Po meni, nijedan umetnik nije stvoren, već se stvara celog svog umetničkog veka, a za to mu je potrebna i interakcija svojih kolega i saradnika, a to sam ja pronašao u Ani, Saški i Ingrid.“, kaže Jakovljević.

Dodaje da profesionalni život svakog umetnika, nije kompletan ako se i u svakidašnjim okolnostima i životnim turbulencijama ne možeš osloniti i razumeti svoje bliske saradnike.

„Naši odnosi se razvijaju u svim tim pravcima. Iskrenost, poverenje i nadasve odanost zajedničkim idejama dovode do istinskog ispunjenja čoveka kao umetnika tako i ljudskog bića.“, ističe Jakovljević.

Trio Anima ovim koncertom još jednom potvrđuje da i u vreme korone nastavlja aktivno da radi približavajući se polako jubileju, dve decenije zajedničkog rada.

„Kontinuitet u nastupima smo uspele da održimo i u vreme pandemije koja je u mnogome uticala na održavanje koncerata. Prvi koncert smo imale prošle godine u martu u crkvi Svetog Marka u Beogradu gde smo imale i promociju naše monografije o Konstantinu Babiću i Paji Jovanoviću a nakon toga dobile smo poziv od počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji, Viktora Ruhotasa. Na Kefaloniji smo predstavile kulturnu baštinu naše zemlje u okviru Festivala umetničke muzike“, kaže Ana Veličković Igić.

Trio je koncerte održao u Argostoliju, Liksuriju, Pesadi i Skali. Koncertom pod nazivom Veče internacionalne muzike “Staze lјubavi” obuhvaćeno je stvaralaštvo engleskih, francuskih, srpskih i grčkih autora. Pored domaćina Grčke, učesnici ovog Festivala dolaze iz Japana, Švajcarske, Italije i Srbije. Po reakciji publike i medija najupečatlјiviji utisak ostavili su izvođači iz Srbije.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.