Foto: https://pixabay.com/photos/wardrobe-coat-hanger-dressing-room-5961193/

Trikovi koji će vam olakšati peglanje

Peglanje spada u jedan od najomraženijih i naizgled beznadežnih kućnih poslova. Zahteva mnogo vremena i strpljenja, a prethodno sav taj veš treba da se opere, prostire, skupi i onda peglanje je u stvari poslednja stavka na listi koraka kako bi naša garderoba bila čista, blistala u punom sjaju i ostala duže očuvana.

Iako, veći broj ljudi peglanje radi iz estetskih razloga, higijena je mnogo bitniji efekat, jer pegla za veš u potpunosti dezinfikuje tkanine, uklanja mikrobe, sprečava pojavu infekcija i iritacija, što je posebno bitno kada su u pitanju dečije stvari.

Parne stanice

Ako želite da peglate efikasno i brzo, nema boljeg rešenja od nabavke parne stanice, među kojima se po kvalitetu naročito ističu Philips parne stanice.

Bez obzira koliko veš bio izgužvan ili suv, pomoću njih ćete sve dobro i lako opeglati. Parne stanice možda deluju veće i teže od pegli na paru, ali to može lako da vas zavara. Kada peglate parnom stanicom, vi samo odvojite peglu koja je lagana, a rezervoar za vodu ostaje na svom mestu – odvojen, tako da je sama pegla u stvari i lakša od klasične pegle.

Druga prednost zbog koje će vam peglanje biti lakše i brže sa parnom stanicom jeste kapacitet vode. U rezervoar staje od 1,8 do 2,2 litara što premašuje maksimalnih 400 ml zapremine rezervoara za vodu koje poseduju pegle na paru.

Samim tim, veći rezervoar znači da ćete skratiti vaše vreme peglanja jer ne morate svaki čaš da dosipate vodu. A veća količina vode automatski znači da ćete imati na raspolaganju i jaču pari. U samo jednom potezu više nabora će se ispravljati i tako ćete dodatno skratiti vreme peglanja.

Sortiranje odeće – korak koji prethodi brzom peglanju veša

Jedan od prvih koraka ka bržem i lakšem peglanju je sortiranje odeće. Proces ide mnogo brže ukoliko razvrstate košulje, osetljive bluze, haljine, komade sa aplikacijama, posteljinu, peškire, beli veš posebno.

Peglanje osetljive garderobe je sporo i mora se peglati na nižim temperaturama. Da biste ih peglali bezbedno, ove komade peglajte prve, kad pegla nije još vrela i manja je šansa da se odeća ošteti, a imate i više vremena i pažnje da im se posvetite više.

Rasporedite veš tako da slične komade peglate za redom, tako da vam je i pegla nameštena na odgovarajuću temperaturu, kako ne biste gubili vreme čekajući da se ona ohladi.

Ako ste sve razvrstali po vrsti tkanine, od osetljivi, sintetičkih i svih onih materijala koji zahtevaju niže temerature i opeglali prvo njih, tek nakon toga pređite na beli pamučni veš, jer on zahteva veću temperaturu radi punije i bolje dezinfekcije.

Takođe, razvrstajte veš i po dužini i vrsti. Mnogo brže ćete opeglati kada su vam na gomili prvo košulje koje zahtevaju puno nameštanja, okretanja i mnogo pažnje od peškira ili stolnjaka ili posteljine koju možete ostaviti za kraj, kad se već umorite.

Nemojte preskakati one komade koji su vam najteži za peglanje i ostavljati ih za kraj, tako ćete brzo odustajati od njih, a na kraju kada sam ostanu samo oni, izgubićete i volju i pažnju i mnogo će vam teže biti i samo peglanje.

Koliko god zvučilo čudno i smatrate da ćete izgubiti vreme na sortiranje, ali to može biti odličan strateški plan kako da neprijatan i obiman posao što lakše i efikasnije završite.

Vlažan veš

Vlažan veš se mnogo lakše i brže pegla. Ukoliko nemate parnu stanicu ili peglu na paru nekoliko sati pre nego što počnete sa peglanjem isprskajte ga mlakom vodom, urolajte i stavite u plastičnu kesu. Ali budite oprezni, veš koji je od debljih materijala, ne bi trebalo da se pegla previše mokar, jer bi mogao da se ošteti materijal.

Takođe, ukoliko peglate vlažan veš, pazite da pegla ne bude uključena na prevelike temperature. Ukoliko veš sušite u mašinama za sušenje veša koristite programe za lakše peglanje.

Daska za peglanje

Za krupniije komade, najbolje je da koristite šire daske za peglanje, a tkaninu peglajte po dužini.

Ukoliko peglate posteljinu i stolnjake, olakšajte sebi peglanje tako što ćete ih prebaciti preko dve stolice koje ste postavili sa svake strane daske. Na taj način se posteljina i stolnjaci neće vući po podu.

Prepolovićete vreme potrebno za peglanje ako ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijumsku foliju. Ona sjajno prenosi toplotu i omogućava da prodre duboko u vlakna. Peglajte po dužini i nemojte da pravite kružne pokrete pilikom peglanja. Kada peglom povlačite po dužini odeće pratite šavove.

Kako bi vaša odeća bila nežnija, koristite kišnicu ili destilovanu vodu.

Peglanje stvarno nikad nije bilo brže i lakše

Zahvaljujući inovativnim tehnologijama koje su danas dostupne na tržišu pegli i parnih stanica, peglanje nikada nije bilo brže i lakše. Novi uređaji su osmišljeni tako da mnogo brže, lakše i fleksibilnije završite posao i da možete sa zadovoljstvom pogledati u savršeno ispeglane stvari, naravno, ukoliko poslušate savete koje smo vam gore naveli.

Sa novim tehnologijama i savetima i trikovima, više nećete provesti sate peglajući, već za to vreme koje ste uštedeli, možete otići u šetnju, pogledati seriju ili provesti vreme sa porodicom i prijateljima.

Takođe pročitajte

Kako izabrati prava kolica za bebe: Sigurnost, praktičnost ili stil?

Postoji nekoliko varijanti modela dečjih kolica, a s obzirom na to da vam omogućavaju transport …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.