Foto: https://pixabay.com/photos/ikea-table-dining-chair-lamp-4048225/

Trikovi i saveti za uređenje kuhinje i trpezarije

Nemate dovoljno prostora za formalniju trpezariju? To nije problem. Kako idemo u korak sa urbanizacijom, tražena veličina stanova se sve više smanjuje. Posledica toga je, naravno, manje prostora za pojedine prostorije u stanu ili kući, a u modi je i takozvani “open space”.

Spajanje kuhinje i trpezarije nije nešto što je novo, ali može biti problem kod organizacije prostora.

U nastavku teksta vam dajemo nekolika saveta da biste izvukli maksimum iz svakog kvadratnog metra u vašem novom stanu.

Izbor pravih trpezarijskih stolica

Prva stvar koja vam padne na pamet kod uređenja kuhinje i trpezarije jesu sto i stolice. Nekada su mladi parovi započinjali svoj zajednički život uz poklone od prijatelja i porodice, a jedan od neizbežnih poklona je bio set – sto i stolice koji se savršeno uklapaju.

Danas je pred nama mnogo širi izbor kada su u pitanju blagovaonske stolice. Veoma je bitno da budu prijatne oku, ali i funkcionalne. Možemo da biramo između mnogo različitih vrsta dizajna, printova, boja, dimenzija i materijala.

Od skoro je u modi mix and match način kombinovanja nameštaja. Trpezarijski setovi upareni na ovaj način su mnogo interesantniji, ali je i sam proces kombinovanja utoliko zahtevniji. Pa pre nego što odaberete stolice, postarajte se da će se stolice uklopiti sa stolom i sa samom prostorijom.

Dizajn

Pa počnimo od dizajna. Iako se možda čini kao dobra ideja da uparite stolice klasičnog i tradicionalnog izgleda sa stolom savremenog i modernog dizajna, ili obrnuto, mi ipak smatramo da je bolje da komadi nameštaja imaju makar neki zajednički element.

Ako je sto pravougaonog ili oblika kvadrata, potrudite se da su i stolice tog oblika.

Dimenzije

Postoje standardi po pitanju svih dimenzija stolica, ali one najviše zavise od vaših preferencija i potreba. Ukoliko imate veću trpezariju ili kuhinju, možete sebi priuštiti i veće dimenzije.

Dimenzije stolica takođe zavise i od visine samog stola, pa za sto visine 76cm, potrebna je stolica visine 46cm. Razmak između stolice i donje ivice stola mora biti makar 20cm kako bi se omogućilo udobno sednje.

Prenosivost

Potražite stolicu koju je lako izvući ispod stola i vratiti na mesto. Stolice sa rešetkastim naslonom su dobar izbor jer ostavljaju prostor za vašu ruku zbog čega se mogu lako uhvatiti, pa je lakše i njihovo pomeranje.

Tapacirane stolice, ili one sa čvrstim naslonom ne možemo lako uhvatiti, tako da je potrebno da one budu dovoljno lagane da bi se lako pomerale. Ovaj problem možete rešiti i tako što ćete prikačiti prstenove na naslone, ali vam ovaj trik ne bismo preporučili zbog estetskih razloga.

Tapacirane stolice – da ili ne?

Samo je pitanje vremena kada će neko prosuti nešto po vašim stolicama. Zapitajte se da li je to rizik sa kojim ste spremni da živite.
Ako nije, onda su pravi izbor za vas stolice sa kožnim sedištima. Izbegavajte višeslojne tkanine kao što je velvet, jer će se brzo pohabati. Veštački materijali, kao što je rajon (veštačka svila) ili poliester su najbolji u kombinaciji sa prirodnim vlaknima.

Trpezarijski sto

Trpezarijski sto, kao i stolice, mora ispunjavati estetsku i funkcionalnu ulogu.

Ako imate posla sa malom kuhinjom, koju koristite i kao trpezariju, možda je najbolji izbor za vas kuhinjsko ostrvo. Glavna prednost ovog komada nameštaja je što istovremeno pruža dovoljno prostora da se smesti više osoba, može poslužiti i kao prostor za pripremanje obroka, pogotovo kada pripremate obrok sa decom, a na njemu mogu i raditi domaće zadatke.

Kutak za doručak je još jedna ne baš tako tradicionalna stvar u našim kuhinjama. Glavna prednost ove alternative za trpezarijski sto je takođe multifunkcionalnost. Ali šta je to zapravo i kako se koristi?

Kutak za doručak je ugao ili mali deo kuhinje predviđen za mali kuhinjski sto. Tradicionalno, svaki kutak za doručak ima ugrađen sto, stolice ili tapacirane klupe. Naravno, kako su dobijali na popularnosti, dizajnovi kutaka su se menjali, tako da ih danas možemo naći u različitim varijantama.

Ako ste, pak, više zainteresovani za neki klasičniji model trpezarijskog stola, možete odabrati stakleni sto u bilo kom obliku. Ne samo da odlično izgledaju, već se i lako čiste i održavaju. Takođe čine da prostorija izgleda veće, a odlično će poslužiti i kao pregrada između trpezarije i kuhinje ako ga tu pozicionirate.

Ako želite da maksimalno dobijete na prostoru, uvek možete uzeti sklopivi trpezarijski sto. Možete ga odložiti kada završite sa korišćenjem, a prostorija će izgledati veće jer nije pretrpana krupnim nameštajem.

Trikovi za odabir boje i dekoraciju

Primenom odgovarajućih boja i dekora pretvorićete malu kuhinju ili trpezariju u funkcionalnu i prostoriju sa stilom. Osim stolova, stolica, boja i dekora, i sitan nameštaj i njegov raspored može napraviti veliku razliku u izgledu vašeg prostora.

Da biste stvorili iluziju većeg prostora, uvek koristite svetle boje za zidove. Zidovi okrečeni u svetle boje čine da prostorija izgleda prostranije tako što reflektuju svetlost. Još jedan način na koji ćete ovo postići su ogledala.

Ogledala će se takođe poigrati sa prirodnom i veštačkom svetlošću i učiniti da vaša kuhinja i trpezarija izgledaju svetlo i prozračno. Za najbolje rezultate postavite ogledala pored izvora svetlosti ili preko puta ogledala.

Još jedan sjajan trik koji možete koristiti je da tepihom podelite prostoriju. Ako želite da postignete izgled odvojene kuhinje i trpezarije, možete postaviti veliki tepih ispod trpezarijskog stola. Zapamtite da je sve u balansu, pa ako birate tepih za kuhinju, potrudite se da i tepih u trpezariji bude u komplementarnim bojama.

Kada dekorišete kuhinju ili bilo koju prostoriju u vašem domu, teško je istovremeno ispratiti sve trendove i ostati u okviru budžeta. Nadamo se da će vam ovi saveti poslužiti da vašu kuhinju i trpezariju uredite na najbolji način i da uživate u udobnosti svog doma.

Takođe pročitajte

More bez granica: Krstarenja koja oduzimaju dah

Mora, okeani i nepregledni plavi horizonti koji krase našu planetu su kao stvoreni za jedinstvena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.