Tri razloga zašto je dobro kuvati s decom

Ako ste na sam pomen deteta u kuhinji prevrnuli očima, zamišljajući svog mališana kako prosipa pirinač i hvata se za vrelu šerpu, znajte da niste jedini.

Petina roditelja u Srbiji nikada ne uključuje decu u pripremu hrane, a 40 odsto njih to radi jednom do tri puta nedeljno. Kao razloge zašto to ne čine češće, naveli su strah da će se dete povrediti i to što porodično kuvanje zahteva više vremena i proizvodi više nereda, pokazalo je istraživanje kompanije Nestlé.

Svi navedeni argumenti stoje, ali ne bi trebalo da vas obeshrabre, jer kuhinja je idealan prostor za zajedničke porodične trenutke, a u isto vreme omogućava deci da steknu dragocene životne veštine.

Evo nekoliko razloga zašto treba da ih uključite u ceo proces spremanja hrane, od nabavke do pospremanja, bez obzira na to da li imaju tri ili 13 godina.

Kuhinja je posebna vrsta škole 

Učeći da naprave sebi sendvič, a kasnije i neko složenije jelo, vaše dete savladava neophodnu životnu veštinu koja će mu omogućiti da izraste u nezavisnu i odgovornu odraslu osobu. Naučiće i kako da bezbedno koristi nož, mikrotalasnu rernu i druge rekvizite. Osim toga, kuvanje pomaže u razvijanju kognitivnih i motoričkih veština. Svaki nastavnik će vam reći da su recepti sjajan način da se vežbaju oduzimanje i sabiranje, razlomci, nauče merne jedinice i obogati rečnik. Na kraju, uspešno napravljeno jelo stvara snažan osećaj ponosa kod vašeg dečaka ili devojčice i jača im samopouzdanje. Takođe je važno da vam dete pomogne u sređivanju kuhinje, jer će naučiti da nakon zabave treba misliti i na obaveze.

Usvojiće zdrave navike za ceo život 

Kuvanje stimuliše kreativnost, ali pre svega podučava pravilnoj ishrani, uz poštovanje obroka i pravilne kombinacije namirnica. Deca koja kuvaju otvorenija su da probaju nove ukuse, a je to sjajan način da svoje izbirljive mališane privolite da probaju hranu koju inače ne bi okusili. Uključivanje dece u pripremu hrane od malih nogu pomaže u formiranju dobrih navika za ceo život. Za vas kao roditelja to je prilika da im objasnite koliko je važno jesti raznovrsnu hranu, zašto je šargarepa dobra za vid i kako im određene vrste ribe pomažu da bolje uče u školi. Dostupno vam je mnogo alata koji kuvanje i planiranje jelovnika pretvaraju u još veću zabavu. ZdravoKlopajmo tanjir možete uvek imati pri ruci da na jednostavan način odredite odgovarajuće količine svake grupe namirnica.

Uz zveckanje šerpi i tanjira stvaraju se vredne uspomene 

Kuvanje je porodična aktivnost u kojoj svi članovi uživaju i dobro bi bilo da bar jedan dan u nedelji zajednički spremljena večera postane ritual. Pustite decu da sama odaberu šta bi volela da spremaju – možda izglasaju da nedelja bude „pica veče“. Najvažnije je postepeno uključiti decu i podeliti zadatke prema uzrastu. Mlađa deca mogu da dodaju sastojke i oblikuju testo, dok ona starija mogu da seckaju voće i povrće ili razbijaju jaja. Pohvalite ih za svaki uspeh, a ako jelo ne ispuni očekivanja, diskutujte šta bi sledeći put trebalo dodati za bolji ukus. Ukoliko vam ponestane ideja za recepte, preuzmite besplatno ZdravoKlopajmo kuvar, zbirku recepata u kojoj ćete sigurno pronaći nešto što do sada niste spremali.

Takođe pročitajte

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023.

Posle letnje pauze, nakon završetka prvih kvalifikacija, nastavlja se nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.