utorak , 11 avgusta 2020

Tri puta veći budžet za subvencije u poljoprivredi

Iz gradske kase će ove godine za poljoprivredu na području Niša biti izdvojena 103 miliona dinara, od čega je direktno za subvencije poljoprivrednicima predviđeno 40 miliona dinara. Ostatak novca biće uložen u sređivanje atarskih puteva i zaštitu od grada i poplava. Konkursi će biti raspisani početkom aprila.

Grad će tako da finansira petnaestak programa na raznim nivoima. Jedan od programa je i plaćanje 100 odsto kamate na komercijalne kredite onim poljoprivrednicima koji imaju registrovana gazdinstva.

“Prošle godine raspolagali smo sa 22 miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara, jer je 10 miliona bilo preneto kao obaveza iz 2016. godine. Morali smo da budemo strpljivi, jer lokalna samouprava nije htela da daje nerealne subvencije, odnosno da ostaje dužna poljoprivrednicima, pa smo delili samo onaj novac na koji smo mogli da računamo – kaže Saša Stoiljković, iz Sekretarijata za poljoprivredu.

Prema njegovim rečima, grad će da ponudi odlične uslove kod osiguranja, odnosno pokrivaće 70 odsto polise osiguranja, tako da ratari neće imati izgovor za neosiguravanje letine.

“Velika smo podrška mladima na selu, jer svi nosioci poljoprivrednih domaćinstava mlađi od 40 godina dobijaju još 10 odsto vrednosti subvencije. Takođe još 10 odsto dobijaju ako je u pitanju žena bilo kojeg starosnog doba – navodi Stoiljković.

Takođe pročitajte

Svemirski programi, da ili ne?

EU info mreža pokreće serijal onlajn debata, na kojima će učestvovati polaznici i polaznice Evropske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.