četvrtak , 2 jula 2020

Tri prevoznika i novi sistem javnog prevoza u Nišu

Prevoznici „Niš ekspresa“ iz Niša, „Lasta“ iz Beograda i „Strela“ iz Obrenovca preuzeli su prevoz Nišlija od 1.februara.

Kako naglašavaju iz  prilikom organizovanja novog sistema prevoza uvažene su primedbe i zapažanja građana iz ranijeg perioda, a takođe pratiće se  zapažanja i u narednim mesecima koja se odnose na novi sistem prevoza, sa tri izabrana prevoznika, a direktor niške Direkcije za javni prevoz Milan Mitić ističe da su uslovi tendera bili veoma zahtevni.

  • Insistirali smo da autobusi moraju biti niskopodni, sa rampama za osobe sa invaliditetom i klima uređajima. Od dodatne opreme, koju prevoznici treba da ugrade u narednim mesecima, autobusi će imati video nadzor, “brojače” putnika i uređaje za izdavanje karata. Autobusi će imati i bežični internet, što će, svakako, obradovati putnike. Važno je što novi prevoznici dolaze sa novim autobusima, a ne sa vozilima koja su povukli iz drugih gradova, naglašava Milić i dodaje da će biti uvedene i nove linije, kao i 400 hiljada kilometara više na godišnjem nivou.

Umesto dosadašnjih prevoznika „Čurdić“ i „Ariva“ njihove linije su preuzeli „Lasta“ i „Strela“ koji sada dele 14 linija iz takozvanog paketa 2. Primera radi, autobuske linije Njagoševa-Donji Кomren, Mokranjčeva-Naselje Branko Bjegović, Trg kralja Aleksandra-Bulevar Nemanjića, Čalije-Bubanj, Кružna linija 34, kao i prigradske linije za Cerje, Brenicu, Hum, Oreovac i Gornju Vrežinu. Prema najavama nadležnih, putnici na ovim linijama mogu očekivati kvalitetniji prevoz nego ranije.

Zonski tarifni sistem je umesto dosadašnje četiri podeljen na tri zone, treća i četvrta su spojene u jednu zonu, a cena karte je ostala kao i do sada za treću. Najbitnije pomeranje granice između prve i druge zone odnosi se na stajalište kod Trošarine, gde se završavala prva zona. Sada je ta granica pomerena do stajališta kod Ekonomske škole, tako da će svi koji idu do tamo plaćati cenu za prvu zonu.

 

Takođe pročitajte

Limelon – Novo voće na tržištu

Posebna sorta dinje sa visokim sadržajem šećera i blagim ukusom limete brzo je postala popularna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.