nedelja , 20 juna 2021
O slobodi, 70 x 200 cm, 2015.

Tri izložbe u Nišu povodom manifestacije „Muzeji za 10“

Od 12 do 18. maja održava se nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“. Tema ovogodišnje manifestacije, sedme po redu, je „Budućnost muzeja: nove ideje nove prakse“.

U okviru manifestacije biće obeležena i 17. Evropska noć muzeja, u subotu 15. maja. U manifestaciji učestvuje više od šezdeset muzejskih i galerijskih ustanova iz mnogih gradova Srbije. Galerija savremene likovne umetnosti Niš je stalni učesnik manifestacije i ove godine učestvuje sa tri izložbe u tri galerijska prostora.

U Oficirskom domu 13.maja biće otvorena izložba Radoša Antonijevića pod nazivom O koristi i šteti istorije za život.

Izložbu čine tri celine: šator u obliku Vidovdanskog hrama (nikad izgrađeni objekat čiji je idejni tvorac Ivan Meštrović,1908), „Šator Dečani“ (prema našem manastiru na Кosovu iz XIV veka) i „Na svome mestu stajati“ (tri šatora po autentičnim oblicima vrhova Olimpa,Sinaja i Ararata). Spajajući mitove i istoriju, nacionalne i nadnacionalne identitete Antonijević istoriji pristupa kao heteroglosiji narativa od čije interpretacije značajno zavisi život pojedinca ali i zajednice i njihova budućnost.

Radoš Antonijević – Šator Dečani M2

U Paviljonu u Tvrđavi – izložba slika Tijane Fišić „0“.

Likovni izraz Tijane Fišić počiva na nadrealnoj kombinatorici motiva, magičnoj atmosferi, svetlom koloritu sa dominantnom plavom bojom. Njane slike su metafizičke konotacije, u njihovom kontekstu isčitavamo veru u duhovno

U Salonu 77 – multimedijalna izložba Lidije Antanasijević „ Transformatorijum“.

Izložbu čine kolaži, video i prostorna instalacija. Кroz različite medije a na dominantno zasnovanoj primeni ćiriličnih slova umetnica stvara dela koja su autobiografska personifikacija života migranta, obeleženog svakodnevnom napetošću dvojnosti jezika, kultura i mentaliteta sa kontinuiranom potrebom priradanja.

Tokom trajanja Manifestacije biće realizovana akcija „Fotka iz Galerije“ – pozivaju se posetioci da na svom instagram nalogu sa #fotkaizgalerije, zaprate i označe naš nalog @galerijaslunis i objave fotografije sa izložbi. Autorima kajkretivnijih fotografija biće uručene nagrade koje dodenjuje GSLU Niš.

Izložbeni prostori će raditi od 12 do 18 sati a u Noći muzeja do 22 sata. Takođe tokom Noći muzeja biće organizovana i vođenja kroz izložbe i to u Salonu 77 u 17 sati, u Paviljonu u 18 sati a u Oficirskom domu u 19 sati.

Takođe pročitajte

Škola i udruženje – Zajedno za zajednicu

Članovi Udruženja Mladima na dar, u saradnji sa Tehničkom školom u Vlasotincu, napravili su 30 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.