Foto: SE serbianews

Tri dame niške vatrogasne brigade

Anita Cvetanović, Ana Ilić i Kristina Dimitrijević jedine su dame na teritoriji Nišavskog okruga u vatrogasnom odelu, koje se svakodnevno lavovski bore sa vatrom i spašavaju tuđe živote iz najtežih situacija.

Zajedno sa svojim timom, ove mlade devojke uleću tamo odakle ostali beže, noseći na sebi zaštitnu opremu koja je nekad teška i do 40 kilograma. Fizički su spremnije možda i od većine muškaraca, i za njih ne postoje prepreka svaki put kada se oglasi zvono koje označava polazak u intervenciju.

Ana je prva žena vatrogasac u Nišu. Nakon što je nekoliko godina bila dobrovoljni vatrogasac, posao za stalno u Vatrogasnoj brigadi u NIšu dobila je 2019. godine.

“Pre nego što sam se zaposlila, ja sam bila dobrovoljni vatrogasac i imala sam iskustvo ranije u nekim aktivnostima koje su se ticale Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Išli smo i na terene sa njima. Jednostavno, ceo život polako je meni sve ovo servirao. Celog života sam sportista, zatim sam upala u ekipu koja se takmičila na Vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj, tako da sam prvenstveno kao sportista dospela ovde, a onda sam se zaljubila u sve to što ovaj posao nosi”, priča nam Ana.

Sa svojom vatrogasnom ekipom, Ana je učestvovala u spašavanju ljudi iz solitera koji je bio u požaru, pomogla je da se evakuše čovek iz smrskanog automobila, ali, kako kaže, njen talenat prepoznat je najviše kada je gasila požar koji danima buktao na Staroj planini.

“Tu sam prepoznata, dosta sam pomagala tu i ljudima koji su šumari i koji održavaju taj prostor. Požar na Staroj planini bio je zahtevan jer je bilo puno dima i potpuno nepristupačan teren, vatra je bila na sve strane. Gorelo je visoko rastinje, borova šuma itd. Dešavalo se da krene odron velikog kamenja, onda moraš da brineš i da se požar ne raširi i da vodiš računa o svojoj bezbednosti. Trajalo je nekih desetak dana. Svakodnevno smo bili angažovani tamo. Trebalo je sačuvati od požara jedan prostor koji smo štitili, da ne pređe na drugi deo šume i zahvati još veći prostor. To smo zaštitili i požar je ugašen”, priseća se Ana.

Nekoliko godina nakon nje, vatrogasnu uniformu obukla je i Kristina koja trenutno radi na teritoriji Doljevca, a zatim i Anita koja od požara čuva Zaplanjsku oblast.

“Radim ovde već tri meseca. Kada sam krenula, nije bilo straha, bili smo na kursu pa smo donekle kroz to prošle, upoznate smo sa time. U ovom poslu nema razlike između muškaraca i žena, ovde je presudan timski rad. Jeste zahtevan, ali koliko god on to bio, nekako uspemo da se izborimo sa tim. Pomažu nam i kolege, svojim savetima, kritikama”, iskrena je Anita.

Foto: SE serbianews

Kaže da je tokom intervencije, na prvom mestu ljudski život, a tek onda svi njihovi strahovi ili nelagodnosti sa kojima se nekad susreću na zahtevnim terenima.

“Na prvom mestu nam je intervencija, da nekog zaštitimo, da nekog spasemo, da nekom pomognemo, a tek onda iskusnije kolege gledaju da zaštite i nas mlađe ili nas žene. Moja prva veća intervencija bila je tokom dežurstva, imali smo požar u stanu gde smo imali jednu žrtvu. To je bila moja prva takva situacija, otkad sam počela da radim redovno. Nije mi bilo svejedno, kolege koje su me uvele u stan, pomogle su mi da se prvi put susretnem sa takvom situacijom, a da ostanem pribrana, kako bih odradila posao kako treba. Nije baš prijatno, ali to je naš posao”, priča nam ova mlada devojka koja radi u područnoj jedinici Gadžin Han.

Kolege vatrogasci o svojim koleginicama imaju samo reči hvale. Opisuju ih kao vredne i odgovorne i kažu da one insistiraju na ravnopravnosti.

“To su koleginice koje su par godina kod nas i one su prve među jednakima kada se bave ovim našim poslom. Ništa ne odudaraju od ostalih kolega, ravnopravne su sa nama, posao ih interesuje i ispunjene su samim ovim pozivom. Mi se trudimo da se na terenu ponašamo zaštitnički međutim one to ne dozvoljavaju, žele da se dokažu i pokažu svojim radom da zaslužuju i naše poverenje i poštovanje. Mi smo vrlo ponosni na njih, maksimalno su profesionalne u svom poslu”, kaže šef smene Nenad Ristić.

Izvor: seserbianews.rs

Takođe pročitajte

Menopauza i njen uticaj na mentalno zdravlje: Prihvatanje i prilagođavanje

Menopauza predstavlja prirodnu fazu u životu žene, koja označava kraj reproduktivne sposobnosti. Ova tranzicija, obično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.