„Trgogradnja“ kupila motel „Nais“

Konzorcijum koji predvodi surdulička firma “Trgogradnja” kupila je hotel “Nais” na auto-putu Beograd – Niš, a očekuju da ovaj objekat, nakon rekonstrukcije, prve goste primi sledećeg leta, prenose „Južne vesti“.

Kompletna zgrada sa bazenom, kao i plac u neposrednoj blizini hotela prodati su za, kako kaže direktor “Trgogradnje” Velibor Krstić, oko 135 miliona dinara.

Konzorcijum pored njih čine, kako kaže Stošić, još 2 fizička lica, a svi, prema njegovim rečima, imaju cilj da objekat zaživi i kao nekada bude neizbežna usputna stanica svima koji prolaze ovim putem.

Mi smo prvo kupili plac u blizini hotela, ali videli smo da objekat dugo niko ne kupuje. Onda smo se udružili sa ovim ljudima koju su takođe bili zaintersovani i eto sad je moja firma nosilac tog konzoricijuma – navodi Krstić.
“Trgogradnja” će, kaže, uraditi kompletnu rekonstrukciju objekta, a trebalo bi da kao podizvođači budu angažovane i niške firme. Prvi utisak je, dodaje on, da će biti puno posla.

Sve mora da se radi. Unutra mora sve da se obije, kompletna stolarija i instalacije. Ostaće samo konstrukcije. Predviđeno je da novi objekat ima i solarnu energiju tako da ćemo morati sve maltene iznova da radimo. Trebaće duplo više para za adaptaciju od onoga što je uloženo – kaže Krstić.
Motiv konzorcijuma je, kako kaže Krstić, da “Nais” počne da radi i da se tu zaposle ljudi, jer je prema njegovim rečima, to “izvozni proizvod, zato što su ga oduvek rado posećivali stranci”. Rešeni su, kako kaže, da sledeće sezone hotel ponovo otvori svoja vrata.

Više od 100 bivših radnika ”Srbijaturista” koji su još odavno tužili firmu zbog neisplaćenih zarada sada bi trebalo da dobiju svoj novac, jer je sud još ranije odlučio da se njihova dugovanja izmire prodajom hotela.

Američka kompanija “Uniworld”, čiji je vlasnik Srba Ilić, kupila je “Srbijaturist” sa hotelima “Nais”, “Ambasador”, “Park”, “Ozren” i “Partizan” 2003. godine za oko milion evra. Tri godine kasnije, država je raskinula privatizaciju uz obrazloženje da “Uniworld” „nije ispunio preuzete ugovorne obaveze, ni posle naknadno ostavljenog roka“.

Nakon toga, Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati “Srbijaturist”, ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom 2012. “Srbijaturist” je i zvanično vraćen Srbi Iliću sa svim hotelima, a on je oglasio njihovu prodaju.

Jedino je renovirao hotel “Niš” koji je kratko radio kao hotel “Grand”, ali je zbog dugova prodat Novici Tončevu koji ga trenutno renovira.

Hotel “Ambasador” je nedavno prodat “My place” grupi koja već ima istoimeni hotel na Nišavskom keju.

izvor JUŽNE VESTI

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.