subota , 4 februara 2023

TREĆA SREĆA – sade žalfiju na planini Kukavici

Leskovački planinari i zaljubljenici u prirodu po treći put pokušavaju da zasade lekovitu biljku žalfiju na planini Kukavici, koja se nalazi nedaleko od Leskovca, iznad varošice Vučje.

Na samim liticama kanjona planinske rečice Vučijanke profesorka biologije  Jelica Drašković, radiolog Ivan Milošević i Stanislav Pešić uporni su da ostavre svoju zamisao.
,,Na ideju sam došao kada sam bio učesnik, tradicionalne manifestacije ,,Dani Žalfije,, koja se svake godine održava u Sićevačkoj klisuri. Inače klisura je poznata po tome što je po njenim brdima, prirodno stanište lekovite biljke žalfije. I to jedino stanište u planinskom delu Evrope, ne računajući primorje, kaže Ivan Milošević.
Odmah mu je došla ideja da žalfiju, pokušaju da zasade na liticama kanjona Vučijanke, tako da ovaj kanjon postane drugo stanište žalfije u Evropi.
Našao je istomišljenike Jelicu i Sašu. Dva pokušaja su bila neuspešna ali ne odustaju.

Nadam se bolje reći sigurno ćemo u ovom trećem pokušaju da uspemo, jer smo uvideli koje smo greške pravili.
Napominjem da je zasađivanje, lekovite žalfije, na samim liticama jako ekstremno i mala greška mogla je da nas košta života. Međutim ljubav prema prirodi je jača od svake opasnosti. Saša i ja spadamo u veterane planinarenja i svo troje smo završili alpinističke kurseve. Jelica je i predsednik Planinarskog društva ,,Kukavica” u Leskovcu, veli Ivan.
Inače, Ivan i Saša su već poznati po tome, što su pronašli takođe u kanjonu, podvrstu lekovite biljke kravlje sise i nazvali je Srpska Aloja (Aloe serbica), koja je priznata od svetskih institucija. Na dobrom su putu da dokažu da jedino u kanjonu rastu biljke, žuta perunika i beli plućnjak. Zbog ovakvih pronalazaka kanjon reke Vučijanke biće ekološki zaštićen.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.