Travnik u Leskovcu – izložba fotografija

U Galeriji leskovačkog Kulturnog centra u petak, 8.jula u 19 časova otvara se izložba fotografija Foto kluba iz Travnika, jednog od najaktivnijih udruženja koje okuplja stvaraoce ove umetnosti u Bosni i Hercegovini.

Kako navode u svom istorijatu „sve je počelo 2006. godine, na jednom susretu fotogra­fa Bosne i Hercegovine na tvrđavi Vranduk, kada su predstavnici Asocijacije za umjetničku foto­grafiju u Bosni i Hercegovini i Zavičajnog mu­zeja Travnik dogovarali o pokretanju foto-manifestacije u Travniku, nazvane FOTOSAFARI.

travnik foto klub kameni most„Upravo, zahvaljujući razumijevanju zaposlenika Zavičajnog muzeja Travnik i organizaciji Foto- safarija u Travniku, odmah se angažovalo neko­liko ljubitelja umjetničke fotografije koji su sebe nazvali Foto-grupa «FOT» Travnik. Od sedam članova te fotogrupe, danas je to respektabilno udruženje kroz koje je proš­lo stotinak članova razne polne, na­cionalne, starosne i druge strukture.  Za vrlo kratko vrijeme svoga djelovanja ovo društvo je postalo prepoznatljivo u krugovi­ma koji se bave umjetničkom fotogra­fijom, tim prije što gotovo svi članovi osvajaju laskava priznanja, navode gosti iz Travnika koji redovno učestvuju u delatnosti Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini, bilo na izložbama FOTO BiH ili u radu organa Asocijacije.

Osim kolektivnih izložbi Kluba organizovano je i niz samostalnih izložbi članova Kluba, kao i ne­koliko gostujućih izložbi drugih klubova iz Bo­sne i Hercegovine i inostranstva.

Učešćem na mnogobrojnim međunarodnim i do­maćim fotokonkursima, na izložbama u zemlji i u svetu, osvajanjem priznanja i nagrada, priku­pljajući bodove za sticanje kvalifikacija u oblasti umetničke fotografije, nesebičnim zalaganjem, članovi Kluba stiču fotografska zvanja, tako da danas, pored ostalih članova, u Klubu deluju majstori fotografije Mirsad Mujanović, Siniša Skenderija, Ajbar Mujanović, Jasmin Suljanović, Mirko Adžaip, Slobodan Ličanin, Sead Bahtić, Nihad Amautović, Lucija Mujano­vić, Ema Mujanović, Gordana Skenderija, Sanja Kmjajić, Enis Muslimović, Svjetlana Perić, Mirko Franjić, Jasmina Hopić, Karlo Gavrić i Ajla Kahrić

travnik foto klub leskovac„Prva kolektivna izložba umjetničke fotografije Fotogrupe bila je u maju 2007. godine na kojoj je učestvovalo sedam fotografa, a nesalomljivim entuzijazmom u 2015. godini dočekao se skro­man, ali značajan jubilej Dvadeseta kolektivna izložba Fotokluba ,,FOT“ Travnik na kojoj uče­stvuje četrnaest autora članova Kluba. Sve ove izložbe su održavane u Travniku; u Zavičajnom muzeju ili u Kazamatu srednjovjekovne tvrđave Stari grad. Na jednoj izložbi u prosjeku predstav­ljano je stotinjak umjetničkih fotografija po ra­znim temama. Broj članova učesnika na izlož­bi je varirao po godinama i aktivnosti članova. Nekolicina ih je učestvovala na svih dvadeset izložbi (Mirsad Mujanović, Mirko Adžaip, Sead Bahtić i Slobodan Ličanin).“

 

U proteklih deset manifestacija, na tradicional­nom godišnjem okupljanju fotografa bosanskohercegovačkih klubova, pored članova Fotokluba „FOT“ Travnik, do sada su učestvovali i članovi fotogrupa i klubova u Asocijaciji za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini iz Zenice, Viso­kog, Tuzle, Mostara, Prozora – Rame, Sarajeva, Prnjavora, Banje Luke, Doboja, Banovića, Trebinja, Bijeljine, Bugojna, Viteza, Novog Travni­ka, Travnika, te članovi fotoklubova iz Ljubljane (Slovenija), Novog Sada, Niša i Indije (Srbija), Slatine (Hrvatska) te iz Francuske i Turske. Svake godine Fotosafari je imao određenu temu:

 

„Treba napomenu­ti da je na spomenutim manifestacijama nastalo blizu 10.000 fotografija, a neke, uspele fotogra­fije, proputovale su svetom na mnogobrojnim izložbama umjetničke fotografije. Travnički klub već desetu godinu priređuje Safari iza kojeg ostaje značajan fotografski fundus veoma bi­tan ne samo za Klub nego i za Travnik, ali i cije­li Srednjobosanski kanton. Ono što je najhitnije jeste to da arhiv Fotosafarija ostaje u Muzeju, a dio odabranih fotografija čini stalnu postavka u prostorijama Opštine Travnik, Medicinskog cen­tra u Travniku i još u nekim ustanovama“.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.