Transplatacija jetre je realnost

Profesor dr Đorđe Ćulafić, načelnik Transplatacione hepatologije u KC Srbija i koordinator za KC Niš izjavio je da se sve zdravstvene ustanove u  našoj zemlji moraju bolje organizovati kako bi se povećao broj donora ali i primalaca jetre.

“Na listi čekanja u Srbiji su 55 pacijenata ali to ne znači da je ovaj broj realan već da lekari u Opštim bolnicama nedovoljno obraćaju pažnju na pacijente sa obolelom jetrom. Transplatacija jetre u našoj zemlji je realnost te je potrebno da lekari obrate pažnju na pacijente kojima novi organ može spasiti život, kazao je profesor Ćulafić.

“Nemoguće je da na listi čekanja nemamo nijednog pacijenta iz Zaječara ili samo jednog iz Niša. Njihov broj je veći ali ih lekari ne prepoznaju. Zahvaljujući dobroj saradnji sa niškim KC uspeli da urade tokom predhodna dva meseca dve transplatacije pacijentima sa juga Srbije. Inače, prošle godine smo uradili samo 11 transplatacija, za razliku od Hrvatske gde su imali 83, potrebno nam je više donora ali i primalaca nove jetre.

U Srbiji postoje samo tri centra gde se vrši transplatacija jetre od kojih su dva u Beogradu a jedan u Novom Sadu. U niškom Kliničkom centru za sada, prema rečima profesora, ne postoje uslovi da se obavljaju transplatacije jetre ali je uloga ove ustanove da radi na prepoznavanju pacijenata sa obolelom jetrom.

Direktor niške Klinike za gastroentrologiju i hepatologiju prof.dr Aleksandar Nagorni kaže da je pored lekara potrebno da i mediji što više pišu o značaju transplatacije.

“Napravili smo veliki iskorak kada smo pre dve godine otvorili Hepatotransplatiološku ambulantu koja ima za cilj da pripremi potencijalne primaoce donorske jetre. KC Niš je tako prepoznat u sistemu koji se bavi transplatacijom jetre, kaže profesor Nagorni.

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.