Tradicionalni proizvodi sa juga osvojili prestonicu

Čak 17 izlagača sa juga Srbije učestvovali su i ove godine na Sajmu etno hrane i pića u organizaciji Regionalne  privredne komore Leskovac.

„Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga je koordinirala organizaciju štanda od 220 m2 na kome su pored privrednika i poljoprivrednika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga svoje proizvode prezentovali i privrednici u organizaciji komora iz Niša, Požarevca i Zaječara. Svoje proizvode prezentovao je 49 izlagača na zajedničkom štandu od toga iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga 17 izlagača. Na štandu PKS-RPK Leskovac predstavila se i firma iz Grčke „SELLAS OLIVE TRADE LtD“. Štand PKS-RPK Leskovac bio je jedan od najposećenijih štandova na sajmu, a izlagači nisu krili svoje zadovoljstvo. Mnogi su pohvalili proizvode iz našeg kraja ali i način predstavljanja i organizaciju od strane PKS-RPK Leskovac, kaže direktor Regionalne privredne komore Goran Jović.

Sa juga Srbije nagrađena su čak šest proizvoda od četri izlagača i to:
– Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Milan Petković – Vlasotince za Leskovački domaći ajvar ljuti, za pekmez od šipka i  Specijalno priznanje za domaći sirup od aronije.
– Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Specijalno priznanje Radanska ruža doo Lebane za ajvar blagi
– Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Stanisavljević Dobrivoje Jelašnica – Surdulica za zlatni ajvar
– Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Stevica Marković za Leskovački domaći ajvar blagi

Diplomu Sajma etno hrane i pića za Selas zeleno maslinovo ulje dobila je firma iz Grčke „SELLAS OLIVE TRADE LtD“-Korinthia.

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga je na Sajmu prezentovala novi brend leskovačkog kraja „Leskovačku spržu“ .
Sajam etno hrane i pića je najreprezentativnija regionalna smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu.
Učešće na ovom, trinaestom po redu Sajmu etno hrane i pića uzelo je više od 380 učesnika, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili više od 2.500 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće tradicionalnih proizvoda, ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti).
„Štand je bio veoma posećen a organizovana je i degustacija i svi prisutni su se tom prilikom uverili u kvalitet najreprezentativnijih proizvoda sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga i pohvalili učešće PKS-Regionalne privredne komore Leskovac i način prezentacije proizvoda, dodaje Jović.

Sajam je svojevrsna promocija najkvalitetnijih proizvoda i proizvođača kao i metoda prezentacije i prodaje kroz ocenjivanje.

Od izlagača na štandu su prezentovali svoje proizvode: Strela doo, Fungo jug doo, Radanska ruža doo, Nelvas maks ptr, Bivoda doo, Ana doo Bosilegrad, PG Dobrivoje Stanisavljević Surdulica, Udruženje Leskovački ajvar (PG Slobodan Nedeljković, PG Milan Petković, PG Gordana Petrović, PG Novica Gorčić, PG Stevica Markovič) i Grčka firma „Sellas olive trade LtD“ .

 

 

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Vredne ruke hrane dom“ koji je sufinansirao Grad Leskovac.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Opština Lebane: Pionir u energetskoj efikasnosti

Opština Lebane, smeštena u srcu Srbije, ističe se kao primer izvrsnosti u sprovođenju projekata energetske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.