Smisao za humor i kuvanje i urođena druželjubivost udruženju žena iz vlasotinačkog sela Ladovica otvaraju vrata na skoro svim manifestacijama. Zlatne medalje osvajaju Beograda do Niške Banje a sve što zarade ulože u finansiranju udurženja ili podele onima kojima je najpotrebnije.
Otvorenog srca i vedrog duha njih desetoro privlače pažnju njih desetoro privlače pažnju gde se pojave. Iako im u nazovu stoji da su udruženje žena članovi su i muškarci iz sela kojima ne manjka kreativnost, bilo da je reč o izradi ikona, suvenira i svega što ima veze sa tradicijom.
„Izlagale smo po celoj Srbiji, osvojile smo mnogo zlatnih i poneku srebrnu medalju za najbolje staro jelo i kolače. Kao najveći uspeh smatramo Zlatnu medalju za najbolji proizvod od povrća, odnosno zimnice na Beogradskom sajmu etno hrane i pića 2013. godine. To je naš proizvod koji smo nazvali „mackalica“ i po tome smo sad prepoznatljive. A među poslednjima je prvo mesto na Pihtijadi u Niškoj Banji. Bavimo i proizvodnjom slatkihi slanih proizvoda, zimnice, radimo ketering sa etno kuhinjom a sve to po receptima naših baka, kaže predsednica Slavica Cvetković koja ističe da se finansiraju isključivo od prodaje toga što sami naprave.
Pored članovi udruženja su i Slađana Ilić, Milena Stanković, Danijela Ivanović ,Gordana Milenković ali i Slađan Đorđevic, Blagoje Cvetković ,Slobodan Stankovič, Zoran Đorđević i Stefan Cvetkov.
„Nemamo druge mogućnosti da putujemo i pronosimo slavu naše kuhinje i tradicije. Poznate smo i po humanitarnom radu pa tako svake godine početkom avgusta organizujem manifestaciju „Vesela Ladovica“. Sav prihod od lutrije biće dat u humanitarne svrhe onima kojima je to najpotrebnije, kaže Slavica i dodaje da žele da ohrabre žene na selu da se udružuju i rade na sebi jer će tako pomoći i svojim porodicama.
„Mnogo je kreativnih žena, koje ne samo da su dobre majke, supruge i domaćice nego i umetnice kada je u pitanju ručni rad ili priprema jela. Treba ih samo malo ohrabriti za „javni“ nastup, kažu članovi ovog udruženja.
Ustupili su nam recept za čuvenu „mackalicu“ kojoj nisu odolele mnoge ugledne ličnosti iz privrede, obrazovanja i diplomatije. Jednostavno se priprema i odlična je kao prilog uz meso. Potrebno je narendati pet kilograma šargarepe, 500 grama ljutih papričica, 3-4 vezica peršuna, 10 cešnja belog luka a onda po ukusu dodati 600 mililitara ulja i so po ukusu.