Tradicija obeležavanja Dečje nedelje meri se decenijama

Dečja nedelja je prvi put obeležena 1934. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.
Manifestacija Dečja nedelja se svake godine održava prve nedelje u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala. Ove godine se održava pod sloganom „Gradimo mostove među generacijama-Za radost svakog deteta“.

Deca iz vrtića predškolske ustanove “Mladost” su ovu nedelju iskoristila i sa svojim vaspitačima obišli javne ustanove kako bi se upoznali sa radom u njima. Bili su gosti radio Medveđe, pošte, policijske uprave i opštinske biblioteke, u kojoj su na poklon dobili članske karte sa kojima će moći godinu dana da koriste knjige u uživaju u dečijim naslovima. Predškolci su posetili za kraj opštinu i bili gosti predsednika u njegovom kabinetu. Za njih je u Skupštinskoj sali organizovana dobrodošlica sa prigodnim slatkim paketićima. Tradicionalno, maskenbal je predviđen za sam kraj nedelje, a školarci su svoje umeće u maskiranju pokazali dan ranije.

Dečja nedelja je prilika da se kroz aktivnosti i sadržaje ostvaruju dečja prava, uvažava individalnost svakog deteta i njegova potreba za igrom i stvaralaštvom. Ovogodišnja manifestacija biće još jedna prilika da se stvore jo kvaletniji uslovi za ostvarivanje prava deteta na razvoj ispunjen ljubavlju, razumevanjem i poštovanjem, što se posebno može postići podsticanjem međugeneracijske solidarnosti i saradnje.
„Dečija nedelja“ skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava“.

Takođe pročitajte

Trag fondacija objavila treći konkurs za organizacije u okviru programa „Pokret Polet“

Trag fondacija, u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“, objavila je treći konkurs za podršku javnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.