četvrtak , 6 avgusta 2020

Toskana – biser Apeninskog poluostrva

Zbog svojih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela, a naročito zbog gradova izuzetne arhitekture, mnogi smatraju Toskanu najlepšom regijom Apeninskog poluostrva.

Najpoznatiji gradovi neponovljive arhitekture, koji su zbog toga proglašeni delom svetske kulturne baštine i pod zaštitom su UNESCO-a, jesu Firenca (Firenze), Piza, Sijena (Siena) i San Điminjano (San Gimignano).

Toskana ima bezvremensku prepoznatljivost sa svojom ikonskom kupolom katedrale u Firenci, nežno zatalasanim brdima potopljenim u mekoj jutarnjoj magli i izvajanim ulicama čempresa. Zbog ovakvih predela, ova regija u centralnoj Italiji najviše se pojavljuje na razglednicama Italije. Zlatna polja pšenice, srebrni maslinjaci i smaragdni vinogradi marširaju u oštrim redovima na obroncima gde formiraju elegantan uvod ka duševnom uzvišenju srednjevekovnih sela na vrhovima brežuljaka, planinskih venaca i plodnih šuma na severu, i venca bisernih ostrva duž obale na jugu.

Toskana je zavičaj i mesto boravka najslavnijih umetnika tog vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija.

Pored toga što je mesto rađanja renesanse, Toskana je i mesto rađanja tri najpoznatija crvena vina Italije: kjantija (chianti), brunela di Montalćina (Brunello di Montalcino) i vino nobile di Montepulćana (Nobile di Montepulciano). Iako su sva tri bazirana na sorti sanđoveze, ova vina imaju potpuno različit karakter i arome, s obzirom na to da jesanđoveze izuzetno specifična sorta, veoma teška za gajenje, koja je kroz istoriju razvila i veliki broj klonova od kojih je svaki za sebe uzeo posebne aromatske karakteristike. Bela vinauvek su u senci u odnosu na čuvena crvena, ali ne smeju se zanemariti neka poput vernaće di san Điminjano (Vernaccia di san Gimignano) i poznatog slatkog belog vina vin santo, vermentino iz Bolgerija i još nekoliko zanimljivih sovinjona i šardonaea koji se takođe gaje u ovoj regiji.

Sa veličanstvenom Firencom, svojom prestonicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolevka renesanse. Na njenom tlu su se od 14. do 16. veka rađale nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska dela, koja su presudno uticala na umetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja.Ono što ne smete propustiti u Firenci svakako su trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio – pokriveni most iz 14. veka, palata Ufici i crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja).

VeličanstvenaPiza crpi svoju slavu iz arhitektonskog projekta koji je krenuo po zlu, ali svetski poznati Krivi toranj je samo jedan od mnogih značajnih znamenitosti u ovom gradu vrednom pažnje. Centar grada obiluje kafićima i barovima, koji izvanredno balansiraju sa odlično očuvanim romanskim zgradama, gotskim crkvama, kao i renesansnim trgovima.

Sijena je remek delo srednjovekovne arhitekure koja predstavlja raj za oči ljubiteljima istorije i arhitekture. Ogromni muzej gotike na otvorenom, sa svojim duhovnim i svetovnim srednjovekovnim spomenicima koji i dalje stoje u harmoniji, čuva ispunjenu kolekciju sijenske umetnosti.

Kada iz daljine posmatrate San Điminjano, 14 kula ovog zidom ograđenog grada se uzdižu kao srednjovekovni Menhetn. Ništa ne može da odvrati veliki broj turista i izletnika koji ovde žele da provedu prolećni dan, namamljeni od strane neodoljivog istorijskog osećaja, netaknutih srednjovjekovnih čaršija i očaravajuće ruralne sredine.

Ove jeseni ne propustite priliku da posetite najlepšu italijansku regiju koja prkosi modernom vremenu svojim netaknutim kulturno-istorijskim lepotama, uz Odeon World Travel, koji vam jepripremio direktan čarter let iz Beograda. Polazak je zakazan za 09. novembar, a cena paket aranžmana se kreće već od 360 evra po osobi.

Takođe pročitajte

Heroji Hitne pomoći – Porodili ženu na aerodromu

Državljanka Tunisa koja se zahvaljujući brzoj i adekvatnoj intervenciji doktora iz ambulante u subotu uveče …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.