Torta od dunja i PASULJA bez grama masnoće

Recept za ovu tortu potiče iz vreme Drugog svetskog rata kada se oskudevalo u svemu ali su vredne i domišljate domaćice znale kako da ugode ukućanima.

Članica etno udruženja „Korman“, iz istoimenog  sela u okolini Aleksinca,  Tatjana Šljivić otkrila nam je porodičnu tajnu, recept za „starinsku“  tortu  od dunja i pasulja koju je majstorski pravila njena pokojna baka Olga iz Griže kod Paraćina.

“Baka Olga je znala da napravi poslastice i bez šećera tako što je koristila šećernu repu, odnosno sirup iz repe. Što se pasulja tiče on daje lepu strukturu filu jer ga je koristila kao zamenu za maslac, kaže Tatjana kojoj polazi za rukom da kopira svoju baku.

“Kao mere za tortu koristim jogurtsku čašu pa vam je tako za korice potrebno 2,5 čaše brašna, 1,5 čaša šećera, 1,5 čaša vode, kašičica sode bikarbone, 3 kašike džema od vinogradarskih praski ili kajsija i 5 do šest kašika fila.  Od ove smese se peku tri korice. Fil se pravi tako što se skuva i ispasira 100 do 150 grama belog pasulja a posebno se korom skuva 6 do 7 dunja koje se takođe ispasiraju. Pomešati pasulj i dunje, dodati šećer po ukusu i kuvati dok se ne zgusne. Mogu se dodati mleveni orasi. Veoma je ukusna i zdrava poslastica, kaže Tatjana koja je veoma ponosna što se svima koji su je probali dopada ovaj torta.

Na Vurdijadi u Babušnici štand našeg udruženja je posetio Lepi Brka, poznato TV lice koji je od svih đakonija probao samo ovu tortu i pohvalio recept, ponosna je Tatjana

Takođe pročitajte

Počeo rad na predstavi ,,Vrana u paunovom perju” po romanu Vladimira Vučkovića

U niškom Narodnom pozorištu  održana prva čitaća proba za predstavu “Vrana u paunovom perju”, Vladimira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.