TOPLODOLSTVO – Festival slobodnih reka i planina po četvrti put

Po četvrti put ove godine od 18. do 20. avgusta u Toplom Dolu održava se neobični skup entuzijasta i ljubitelja prirode ,, TOPLODOLSTVA“ – FESTIVAL SLOBODNIH REKA I PLANINA!

Festival je nastao inspirisan uspešnom borbom za očuvanje staroplaninskih reka. Kako su organizatori iz udruženja JA VOLIM TOPLI DO najavili očekuje nas tri dana lepog druženja pod Midžorom i bogat kulturno-umetnički program.

Prvog dana Festivala biće održana promocija projekta TOPLODOLSKA RAZGLEDNICA, moderne platforme koja pomoću QR kodova na karti na ulazu u selo vodi posetioca kroz istoriju Toplog Dola i Stare planine, prirodne lepote Stare planine i pruža servisne informacije.

U centralnom delu večeri biće predstavljena bista DIMITRIJA MLADENOVIĆA GAGE, kraljevskog senatora i osnivača fabrike TIGAR iz Toplog Dola, čiji je autor i donator TOMA KOMATINA. Bista će biti postavljena u centru sela nakon renoviranja zgrade koja će predstavljati MUZEJ ŽIVOTA STAROPLANINSKOG ČOVEKA a finansirana je prilozima članova Udruženja.  Takođe će biti prikazan i etno film DO DOLE Zavoda za zaštitu spomenika Niš, koji govori o životu Toplodolaca. U muzičikom delu  programa učestvuju fenomenalni umetnik na duvačkim instrumentima DUŠAN ANTIĆ I ČUVARI TRADICIJE kao i frontmen grupe SLOBODNI STRUGARI ZORAN SVE JOVANOVIĆ,  na tradicionalnoj večeri uz gitaru.

Tokom dnevnog programa u subotu biće organizovane planinarske ture do najlepših toplodolskih vodopada, spuštanje u čuvenom prirodnom toboganu Kovani Dol i kupanje u rekama.

Drugo veče rezervisano je za izbor najlepšeg videa i najlepše fotografije sa srpskih reka i planina za 2023. godinu. Biće promovisan roman o odbrani reka Kozji ustanak Saše Maldenovića i gosti će moći da pogledaju  i monodramu ŠTA ANTON ZNA O ŠTETNOSTI CIGARA u izvedbi glumice Dragice Užareve. Goste će zabavljati  pop-rok bend KUD MRAMORAK i DJ LOBOR.

Osim toga, kako najavljuje direktor Festivala  dr Srđan Cvetković, druženje će se nastaviti oko ”Ognjišta slobodnih ljudi”, ognjišta koje je grejalo Toplodolce tokom 77 dana i 77 noći straže na mostu u odbranih svojih reka, uz logorsku vatru . Toplodlce će posetiti i borci za reke iz sela Dadinci, sa kojima će biti organizovano bratimljenje.

Nedelja je rezervisana za turnir u malom fudbalu između ekipa staroplaninskih sela kao i gostiju iz Poljske, Italije,  Dolova i drugih. Ove godine kao pomoć u orgnaizaciji festivala Toplodolci su dobili i mlade ljude iz cele Evrope koji su došli kao gosti volonterskog kampa preko organizacije Mladi istraživači Srbije, koji će takođe učestvovati u planinarsko-sportskim delovima programa.

Umetnički par Toma i Anđela Komatina su osmislili malu radionicu za decu gde će najmlađi vajati i slikati na temu Stare planine i očuvanja prirode i prodavati svoja dela u svrhu daljeg uređenja sela.

Posetioci takođe mogu pogledati i izložbu ŽIVOT STAROPLANINSKOG ČOVEKA dr Srđana Cvetkovića u dvorištu sada obnovljene seoske kuće.

Festival je ove godine podržan od Grada Pirota i TO Pirot.

Sve detaljnije informacije kao i program možete dobiti na stranici Festivala slobodnih reka i planina.

Takođe pročitajte

Sezona suvih paprika traje cele godine – iskoristite ih

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.